Noodvaccin tegen EHD toegelaten in België
Sinds 8 oktober 2024 is een noodvaccin voor rundvee tegen het epizoötische hemorragische ziektevirus (EHD) toegelaten voor gebruik in België. Deze virale ziekte, die voornamelijk runderen en herten treft, wordt verspreid door muggen van de soort Culicoïdes en veroorzaakt symptomen die lijken op blauwtong. Gebruik van het vaccin bij andere soorten gedomesticeerde of wilde herkauwers die vatbaar zijn voor het virus, zoals herten, moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Lees snel meer.
Sinds 8 oktober 2024 is een immunologisch diergeneesmiddel (vaccin) tegen het epizoötische hemorragische ziektevirus (epizootic haemorrhagic disease, EHD) toegelaten voor gebruik in noodgevallen in België bij rundvee, overeenkomstig artikel 110, paragraaf 2, van Verordening 2019/6.
De epizoötische hemorragische ziekte is een virale ziekte die niet overdraagbaar is. Het virus wordt overgedragen door de beet van muggen van de soort Culicoïdes. De ziekte treft vooral runderen en herten, en wordt niet overgedragen op mensen. Het virus veroorzaakt ook symptomen die lijken op die van blauwtong, zoals lusteloosheid, erosies van de mondholte en snuit die afscheiding veroorzaken, ademhalingsproblemen en verminderde melkproductie. De ziekte kan in een aantal gevallen of bij bepaalde diersoorten dodelijk zijn.
Gebruik van het vaccin bij andere soorten gedomesticeerde of wilde herkauwers die vatbaar zijn voor het virus, zoals herten, moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Er wordt aanbevolen om het vaccin te testen bij een klein aantal dieren. De mate van werkzaamheid bij andere diersoorten kan verschillen van die bij runderen. Dierenartsen kunnen deze dieren op eigen verantwoordelijkheid behandelen.
In oktober 2024 volgt een reglementair besluit dat de volgende voorwaarden zal opleggen voor het gebruik van bovengenoemd vaccin.
- De verplichting om bijwerkingen te melden aan het FAGG.
Gezien de noodsituatie en de beperkte beschikbare gegevens, is het melden van bijwerkingen verplicht om een duidelijker beeld te krijgen over de veiligheid en werkzaamheid van het betrokken vaccin. Dierenartsen moeten elke bijwerking rechtstreeks melden via het nationaal meldingssysteem voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik van het FAGG. - De verdeling van het vaccin in België.
Het vaccin wordt op de gebruikelijke manier verdeeld en wordt beperkt tot het depot van de dierenarts. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat het verdelen van het vaccin vanaf de week van 4 november 2024 kan starten.
Daarnaast is het mogelijk om uitgevoerde vaccinaties in Sanitel te registreren en wordt deze registratie binnenkort verplicht.
>>> Bronnen: Nieuwsitem FAGG & nieuwsitem FAVV