Nieuwe KB’s brengen wijzigingen met zich mee voor de pluimveehouderij
Vanaf 13 juni 2022 (initieel gepland op 2 mei 2022, zie ander nieuwsitem hierover) treedt een nieuw KB Identificatie en Registratie en een nieuw KB Transport in voege. Voor de pluimveesector zorgt dit voor een beperkt aantal wijzigingen. Met deze nieuwe wetgeving zal bij import en export de verantwoordelijkheid voor registratie in de Saniteldatabank in bepaalde gevallen bij de vervoerder liggen. De huidige uitzondering om op jaarbasis tot 15.000 eieren rechtstreeks aan de eindconsument af te leveren zonder dat men over een beslagnummer beschikt, valt vanaf juni ook weg. DGZ geeft een woordje uitleg over de nieuwe wettelijke bepalingen.
Registratie van import en export
In de huidige wetgeving is de veehouder altijd zelf verantwoordelijk om ‘import op’ of ‘export vanaf’ zijn bedrijf in de Saniteldatabank te registreren. Met de nieuwe wetgeving vanaf juni is hij hier enkel nog verantwoordelijk voor als het vervoer door een buitenlandse vervoerder gebeurt die niet in de Saniteldatabank gekend is. Van zodra het vervoer van pluimvee door een geregistreerde vervoerder gebeurt, is het de verantwoordelijkheid van die vervoerder om dit in Sanitel te registreren, vanaf juni dus zowel bij import als export.
Beslagnummer nodig
Vanaf 13 juni heeft elke houder van pluimvee of hobbypluimvee een beslagnummer nodig, tenzij je:
- enkel eieren en vlees binnen het eigen gezin consumeert
- én je nooit deelneemt aan markten
- én je maximum 199 dieren houdt
De uitzondering in de huidige wetgeving dat je geen beslagnummer nodig hebt als je tot 49 legkippen houdt en de eieren rechtstreeks aan de eindconsument verkoopt/geeft, valt dus weg. Vanaf 13 juni dienen deze pluimveehouders zich ook te registreren (aan de hand van het registratieformulier op onze website).
Deze nieuwe wetgeving was initieel gepland vanaf 2 mei maar werd onlangs uitgesteld naar 13 juni. Meer info hierover vind je via onderstaande link.