078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Pas 10 dagen nadat je een geboortemelding registreerde - én op voorwaarde dat het BVD-statuut gekend is - krijgt een kalf de juiste status om te mogen verhandelen. Het is ook pas vanaf dit moment dat je een geldig verplaatsingsdocument kan bekomen. Er wijzigt niets aan de minimumleeftijd van 14 dagen die de kalversector vooropstelt om kalveren te mogen verhandelen.

   

Betekent dit dat je constant moet bijhouden wanneer je welke geboorte registreerde om te weten wanneer je het verplaatsingsdocument kan printen?

Absoluut niet, je kunt zelfs heel efficiënt werken.

  • Bepaal een vaste dag waarop je de documenten wil printen voor de kalveren die in die week zullen vertrekken. 10 dagen vóór die standaard ‘print-dag’ stem je de weekdag af waarop je de geboortes moet melden.

Bijvoorbeeld: Je wil altijd op maandag de documenten aanvragen en printen van kalveren die in die week zullen vertrekken. Dan tel je 10 dagen terug, wat betekent dat je telkens uiterlijk op vrijdag de geboortes moet melden van de afgelopen 7 dagen.

Door bewust je vaste weekdag te kiezen waarop je geboortes meldt, kan je ook de tijd die je steekt in de afdruk van de documenten beperken tot een vast moment in de week.

 

Hoe kan je op Veeportaal zien welke dieren reeds kunnen verhandeld worden en waarvoor je dus ook een document kan aanvragen?
  • Op Veeportaal kan je de status opvragen voor een specifiek dier of gericht zoeken naar bv. alle dieren die nog op geïmmobiliseerd staan (zie handleiding 'Opzoeken bewegingsstatus dier').
  • In je aanvraagscherm van het verplaatsingsdocument kom je via de knop ‘Zoeken’ in een zoekscherm van je inventaris terecht. Daar kan je bij bewegingsstatus ook specifiek filteren op ‘Uit de handel’ zodat je enkel de dieren te zien krijgt waarvoor je al een document kan aanvragen.
  • Registreerde je in je aanvraag van een verplaatsingsdocument toch een dier dat nog niet kan verhandeld worden? Dan krijg je hier onderaan je scherm een opmerking over te zien en zul je de aanvraag niet kunnen voltooien. In dit geval kan je via het gele mapje op het betreffende dier doorklikken om rechtsboven de bewegingsstatus na te gaan. Op dit moment kan je ook het specifieke dier nog verwijderen via het vuilbakje zodat je met de andere dieren in je aanvraag toch verder kan.

Icoontjes vuilbak en mapje aanvraag verplaatsing

    

Andere items in deze reeks:
Meer weten

Verder op onze website vind je alle info over de nieuwe wetgeving Identificatie en Registratie.

Heb je ondanks deze info toch nog vragen over het nieuwe KB? Contacteer dan onze helpdeskmedewerkers, zij helpen je graag verder. Je kunt hen bellen op 078 05 05 23 of mailen naar helpdesk@dgz.be.