078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De publicatie van het KB ‘Preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren’ op 17 december 2024 betekent dat houders van varkens, vleeskippen, leghennen of vleeskalveren een AB-bedrijfsstatuut zullen toegekend krijgen. Dit gebeurt op basis van hun Sanitel-Med benchmarkrapport dat ze dit jaar voor de eerste keer zullen ontvangen.

Afhankelijk van de score wordt je bedrijf ingedeeld in een van de volgende categorieën:

  • Groen: geen extra verplichtingen
  • Geel: verplichte maatregelen om het antibioticagebruik te verminderen
  • Rood: strengere maatregelen, inclusief begeleiding door een erkend AR-coach

Wat zijn de maatregelen?

De belangrijkste maatregelen zijn de volgende:

  • Het verplicht opstellen van een bedrijfsgezondheidsplan: Veehouders met een geel of rood statuut moeten binnen de zes maanden na ontvangst van het rapport, samen met hun bedrijfsdierenarts, een plan opstellen. Dit plan beoordeelt hoe goed infectiepreventie, infectiebestrijding en bioveiligheid worden toegepast, en bevat een actieplan met maatregelen om de situatie op het beslag te verbeteren.
  • Verplichte begeleiding door een erkende AR-Coach: Veehouders die 3 opeenvolgende keren een rood AB-bedrijfsstatuut krijgen, zijn verplicht om binnen 2 maanden een erkende Antibiotic Reduction (AR)-coach aan te stelle. Deze begeleiding duurt minstens 24 maanden en wordt afgestemd met de bedrijfsdierenarts, met als doel de situatie te verbeteren.

Groene bedrijven worden vrijgesteld van elke bovengenoemde maatregel.

Hoe worden de grenswaarden bepaald?

Wil je weten welke grenswaarden gebruikt worden om het AB-bedrijfsstatuut te bepalen? Deze kan je vinden in het Ministerieel Besluit (MB) inzake de ‘Preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren. Dit MB beschrijft ook welke minimale elementen het bedrijfsgezondheidsplan moet bevatten, en wat er in de overeenkomst tussen de veehouder en erkende AR-coach moet staan.

    

>> Lees meer:

Alle bepalingen en maatregelen vind je terug in de omzendbrief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen, Leefmilieu