NCD uitbraken ondanks vaccinatie: herkenbaar? Zoek mee naar oplossingen
Een uitbraak in 2018 leerde ons dat de pluimveesector ondanks de verplichte vaccinatie niet gespaard blijft van de ziekte van Newcastle (Newcastle Disease of NCD). Een nieuw onderzoeksproject gaat na hoe we de vaccinatie kunnen optimaliseren zodat bedrijven beter beschermd zijn tegen de ziekte. In dit project, dat gefinancierd wordt door de FOD volksgezondheid, werken Sciensano, ARSIA en CER Groupe samen met DGZ. En jij kan hieraan deelnemen!
Met dit onderzoeksproject wil DGZ samen met de andere projectpartners de pluimveesector helpen om een zo optimaal en uniform mogelijke bescherming te bekomen tegen NCD en de spreiding van het virus te beperken. We identificeren kritische punten die effect hebben op de vaccinatie en stellen praktisch haalbare oplossingen voor. Verder zullen we verschillende vaccins en vaccinatieprotocollen evalueren. Tot slot zal het project uitzoeken of het gebruik van andere vaccinstammen, die sterker lijken op deze die op dit moment circuleren, een betere bescherming kunnen bieden.
Sciensano, ARSIA, CER Groupe en DGZ zullen al deze info verzamelen in een vaccinatiehandboek dat als leidraad kan dienen om een optimale vaccinatie en bescherming tegen NCD in de pluimveesector in te voeren.
Zijn jouw dieren goed beschermd tegen NCD?
In het kader van dit onderzoeksproject zijn we op zoek naar pluimveebedrijven die hun vaccinatieprotocol willen laten evalueren aan de hand van bloedonderzoeken bij de gevaccineerde dieren.
Wil jij nagaan hoe uniform jouw tomen beschermd zijn tegen NCD na vaccinatie?
Wil je je vaccinatieprotocol verder optimaliseren?
Neem dan contact op met helpdesk@dgz.be en we bekijken samen of je in aanmerking komt voor deelname.