078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
  • Ontvang je nog steeds documenten per post, maar wil je deze voortaan altijd zelf printen wanneer nodig? Dan volstaat het om een e-mail te sturen naar helpdesk@dgz.be met je beslagnummer en de vraag om voortaan digitaal te werken.
  • Wat als een dier sterft? Dan vraag je enkel de ophaling bij Rendac aan en registreer je een vertrekmelding naar Rendac. Je hoeft géén document meer op te sturen naar DGZ, ook niet wanneer het dier nog over een oud paspoort beschikt.
  • Moet ik nog steeds een verplaatsingsdocument meegeven als ik een dier verkoop? Standaard wel, aangezien verdere schakels in de handel (handelaars, vervoerders,…) nu nog niet de mogelijkheid hebben om alles digitaal te registreren op het moment van verhandelen/verplaatsen van dieren. Wanneer je dieren rechtstreeks naar een andere veehouder verhandelt, kan je ze eventueel wel al verhandelen zonder document. Zorg er in dit geval wel voor dat je vertrekken gemeld zijn vooraleer de dieren je beslag effectief verlaten.
  • Wat doe ik als een geïmmobiliseerd dier dringend naar het slachthuis moet? In deze situatie kan je geen verplaatsingsdocument bekomen en zorg je ervoor dat je vertrekmelding digitaal geregistreerd is vóór het dier je beslag verlaat. Je geeft het slachthuis in als overnemer of als geplande inrichting indien de overnemer je handelaar is. Enkel op die manier mag je het rund laten vertrekken en kan het dier zonder document in het slachthuis aankomen. Zorg er ook steeds voor dat je de VKI-info aan het slachthuis bezorgt.
  • De oude paspoorten met vignet mag je blijven gebruiken om een dier te verhandelen, er staat momenteel geen eindtermijn meer op het gebruik van deze documenten als verplaatsingsdocument.

Wist je dat...

  • Reeds 1 op 4 veehouders ervoor kiest om geen verplaatsingsdocumenten meer per post te ontvangen? Het aantal papieren aanvragen daalde vorig jaar met 57%.
  • Maar liefst 67% van de aankopen al door de veehouder zelf kosteloos worden geregistreerd?
  • Je met de app DGZ Rund je heel gemakkelijk meldingen kunt registreren, terwijl je in je stal staat.
Aantal digitale versus papieren beslagen
eind 2022
  DIGITAAL PAPIER
Rundvee 25,05% 75,95%
Vleeskalveren 98,98% 2,02%
Aankopen door DGZ versus veehouder zelf geregistreerd
  DGZ VEEHOUDER
2020 86,07% 17,64%
2021 81,10% 18,90%
2022 60,23% 39,77%