Samenwerken voor bioveiligheid: hoe kunnen we elkaar helpen?
Als veehouder kun je actief bijdragen aan het voorkomen van ziekte-insleep en ziekteverspreiding, bijvoorbeeld in het kader van erfbetreders. Een van die erfbetreders is de kadaverophaler van DGZ. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen een wereld van verschil maken om een ophaling op een veilige manier te laten verlopen voor de gezondheid van jouw dieren en die van anderen. Ontdek ze in dit bericht.
Bioveiligheidsmaatregelen zijn cruciaal om het risico op het binnenbrengen van dierziekten in jouw bedrijf en de verspreiding ervan naar andere bedrijven te beperken of te vermijden. Het beperken van de toegang tot jouw bedrijf en stallen voor bezoekers is een effectieve maatregel. Vooral bezoekers die mogelijk in contact komen met dieren van andere bedrijven houden een risico in voor het binnenbrengen van ziekten op jouw bedrijf. Ook de kadaverophaler van DGZ, die instaat voor het ophalen van kadavers en abortussen, behoort tot deze categorie erfbetreders. Ophalingen gebeuren namelijk steeds in een ophaalronde waarbij verschillende bedrijven worden bediend, vooraleer de opgehaalde karkassen naar DGZ worden gebracht voor autopsie of monstername.
Jouw rol in bioveilige kadaverophaling
Jij kunt bijdragen aan een bioveilige werking van onze ophaaldienst door:
- Kadavers klaar te leggen voor de ophaler op een goed zichtbare en goed bereikbare plaats, zo dicht mogelijk bij de openbare weg.
- Ervoor te zorgen dat de kadaverophaalplaats verhard en gemakkelijk te ontsmetten is.
- Toegang van andere dieren van het bedrijf tot de ophaalplaats te voorkomen.