Is jouw jongvee optimaal beschermd tegen wormen? Kom het te weten: doe mee aan het Wormtool-project!
DGZ werkt mee aan het Vlaio-LA project Wormtool, een samenwerking tussen de Universiteit Gent, ILVO & Inagro gericht op duurzame wormcontrole. Heb jij een melkveebedrijf of een vleesveebedrijf met jongvee met weidegang en wil je waardevolle inzichten en praktische tools krijgen om ziektepreventie te verbeteren en verantwoord om te gaan met ontwormingsmiddelen? Doe dan mee aan Wormtool en krijg toegang tot deskundige begeleiding en advies over duurzame wormbestrijding. Het resultaat? Een gezondere en productievere veestapel!
Afhankelijk van jouw voorkeur en de bedrijfsdoelen die je vooropstelt, zijn er twee manieren om deel te nemen aan het project. Je kunt kiezen voor ofwel het basispakket, ofwel het uitgebreide pakket. Wat zijn de verschillen?
Basispakket: toegankelijk en eenvoudig
Dit pakket is ideaal voor veehouders die op een laagdrempelige manier inzicht willen krijgen in het besmettingsrisico voor hun jongvee en advies zoeken om verdere maatregelen te nemen.
Het basispakket is beschikbaar voor zowel melkveebedrijven als vleesveebedrijven die jongvee hebben met weidegang. In dit traject voeren we een telefonische risicoanalyse uit, waarna je gratis ontwormingsadvies krijgt op basis van het risicoprofiel van jouw bedrijf.
Uitgebreid pakket: persoonlijke begeleiding en diepgaande analyse
Wil je actief meewerken aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen en ben je bereid meer tijd in het project te investeren? Dan is het uitgebreide pakket iets voor jou. Dit uitgebreide onderzoek biedt je niet alleen toegang tot waardevolle data en gepersonaliseerd advies, maar ook de mogelijkheid om te leren en te groeien als veehouder.
Het uitgebreide pakket richt zich specifiek op melkveebedrijven met weidegang voor jongvee en omvat halfjaarlijkse bedrijfsbezoeken, bij het begin van het weideseizoen (inweiden) en bij het opstallen in het najaar. Tijdens elk bezoek meten projectmedewerkers het jongvee op en nemen ze een korte enquête af om meer inzicht te krijgen in jouw ontwormingsgebruik en graasbeheer. Bij het opstallen worden bloedstalen afgenomen bij ongeveer zeven dieren, die vervolgens worden geanalyseerd om de mate van wormbesmetting te bepalen. Op basis van deze gegevens ontvang je gedetailleerde informatie over de groei en gezondheidsstatus van jouw jongvee, evenals inzicht in de economische impact van worminfecties op jouw bedrijf. In nauwe samenwerking met jouw bedrijfsdierenarts krijg je bovendien advies over duurzame wormbestrijdingsmethoden die specifiek zijn afgestemd op jouw bedrijfssituatie.
Waarom deelnemen?
Het Wormtool-project is ontworpen om jou als veehouder optimaal te ondersteunen in het verbeteren van de gezondheid en productiviteit van jouw jongvee. Het biedt concrete, praktijkgerichte inzichten waarmee je niet alleen de effectiviteit van jouw wormbestrijdingsstrategie verbetert, maar ook bijdraagt aan het vertragen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen. Je kunt deelnemen aan bedrijfsbezoeken, workshops en webinars waarin je ervaringen kunt uitwisselen met andere veehouders en experts. Op die manier zet het project in op een effectieve kennisuitwisseling en praktische ondersteuning, zodat je samen met andere deelnemers werkt aan duurzame oplossingen voor wormbestrijding. Gedurende de hele projectperiode kunnen deelnemers aan het uitgebreide pakket ook rekenen op persoonlijke begeleiding en een snelle respons op al jouw vragen. Uiteraard blijf je volledig beslissingsbevoegd over jouw bedrijf en behoud je het recht om de samenwerking op elk moment te beëindigen.
Schrijf je in!
Heb je interesse om de wormbestrijding op jouw bedrijf eens grondig aan te pakken via het Wormtool-project? Surf dan naar https://forms.office.com/e/p1g1B19urk om je in te schrijven of naar www.wormtool.be voor meer informatie (inschrijven kan ook via de website).
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met de projectmedewerkers:
Janne.Goes@UGent.be
Evi.Canniere@inagro.be
Leen.Lietaer@ilvo.vlaanderen.be