Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 6 juli om 13.00 uur tot zondag 7 juli, 13.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel.

Tenzij er onverwachte problemen opduiken, kun je aanstaande zondagmiddag vanaf 13.00 uur terug gebruik maken van DGZ Online. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Dit jaar werd het Europese ESPHM (European Symposium for Porcine Health Management) samen met het internationale IPVS (International Pig Veterinary Society) georganiseerd, wat zorgde voor een uitgebreid programma waar maar liefst 921 onderzoeken werden voorgesteld. Diverse thema’s kwamen aanbod waaronder voortplanting, virale en bacteriologische aandoeningen, dierenwelzijn en “one health”. Dankzij de aanwezigheid van onze varkensdierenartsen Tamara en Caroline kunnen we een selectie van heel wat interessante presentaties met jou delen.

  • Een bedrijf dat dicht bij een grote weg ligt waar er veel varkenstransporten langkomen of dat in de buurt van een slachthuis ligt, geen hoger risico om PRRS positief te zijn.
  • De Streptococcus suis bacterie blijft een belangrijk probleem in de varkenshouderij, waarvoor men nog steeds naar oplossingen zoekt. Canadese onderzoekers gingen aan de slag om een nieuw type vaccin te produceren, voorlopig nog zonder succes.
  • Klauwletsels zijn een belangrijke ingangspoort voor bacteriën die mankheid kunnen veroorzaken. Goede verzorging van de zeugenklauwen is essentieel om ze intact te houden, mankheid en infecties te voorkomen en het welzijn en de levensduur van de zeugen te verbeteren.
  • Uit onderzoek naar biggen met bolle hoofdjes, ook wel bekend als “dolfijnen”, blijkt dat deze biggen nooit de beste groeiers zullen zijn en altijd een verlaagd immuunsysteem Hierdoor zijn ze vatbaarder voor ziekten en is de kans op overlijden groter.
  • Een succesvolle inseminatie van de zeug hangt af van de bronsttekenen van de zeug. Maar ook het werk van de inseminator speelt een rol, hij controleert de netheid van de vulva tijdens de inseminatie en beoordeelt of de zeug daadwerkelijk bronstig is. Een Zwitsers team presenteerde bewijs dat er een 16% kans is op terugkomen bij inseminatie zonder duidelijke bronstsymptomen of beercontact.
  • Virussen en bacteriën leren voortdurend hoe ze het immuunsysteem van varkens kunnen omzeilen en verstoren om zelf te overleven. Veehouders en dierenartsen moeten zich hiervan bewust zijn en voortdurend evolueren om nieuwe methoden te ontwikkelen voor het detecteren, genezen en voorkomen van ziekten veroorzaakt door deze slimme boosdoeners.

Caroline (als stipje in de grote zaal) tijdens haar presentatie op het IPVS-ESPHM Congres over hoe een goed management kan bijdragen aan een verminderd antibioticagebruik. Foto DGZ

Caroline presenteerde een poster over de rol van porcien parvovirus bij Vlaamse biggen en vleesvarkens op PCV2-geassocieerde symptomen. Foto DGZ

De poster van Tamara ging dieper in op de controle op reiniging en ontsmetting (R&O) van de varkensstal, net als het onderwerp van Caroline, een Veepeilerproject. Foto DGZ

Presentatie van eigen onderzoeksresultaten

DGZ heeft tijdens het congres niet alleen informatie verzameld, maar toonde er ook twee posters die de resultaten van Veepeilerprojecten illustreerden. De eerste poster ging over ‘Controle op reiniging en ontsmetting (R&O) van de varkensstal’, terwijl de tweede poster de rol van porcien parvovirus bij Vlaamse biggen en vleesvarkens op PCV2-geassocieerde symptomen behandelde. Meer informatie over deze Veepeilerprojecten is beschikbaar via deze link.

Bovendien werd Caroline geselecteerd voor een mondelinge presentatie waarbij ze aantoonde hoe een goed management kan bijdragen aan een verminderd antibioticagebruik, een onderwerp dat je ook in deze nieuwsbrief kan terugvinden.