Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 31 augustus om 14.00 uur tot zondag 1 september, 14.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Ter afsluiting van het leerrijke, vierjarige PneumoNEE-project, dat eindigt op 30 september 2024, organiseren DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent een interactieve webinar op donderdag 29 augustus voor Vlaamse rundveehouders en dierenartsen. Dit webinar biedt inzicht in de impact van het project op rundveebedrijven aan de hand van verschillende presentaties.

Programma

12.30 - 13.30 uur

 

  • Welkomstwoord. Prof. Dr. Bart Pardon, Universiteit Gent 
  • PneumoNEE in cijfers. Prof. Dr. Bart Pardon, Universiteit Gent 
  • Het verleden, heden en toekomst van de strijd tegen longontsteking bij kalveren.  Dr. Thomas Lowie, Stan Jourquin en Florian Debruyne, Universiteit Gent 

13.30 - 13.45 uur

Pauze

13.45 - 14.15 uur

 

  • Hoe ging het in de praktijk? Stan Jourquin, Universiteit Gent en Dr. Wouter van Mol, DGZ Vlaanderen
  • Hoe gaat PneumoNEE nu verder? Dr. Thomas Lowie, Universiteit Gent 

14.15 - 14.30 uur 

Vragensessie en slotwoord

Praktische info

Het fysieke evenement wordt vervangen door een webinar op donderdag 29 augustus om 12.30u. Het webinar is volledig gratis. Bij vragen over het geannuleerde evenement kun je steeds mailen naar info@pneumonee.be

Was je al ingeschreven voor het fysieke evenement? Dan hebben we jou een e-mail gestuurd met meer informatie.

Waarom mag je dit webinar niet missen? 

  • Je leert hoe je de klinische tekenen en vroege waarschuwingstekens van pneumonie kunt herkennen
  • Je komt te weten waarom het belangrijk is om pneumonie aan te pakken en zo economische schade te voorkomen
  • Je ontdekt de meerwaarde van longechografie
  • Je krijgt het verhaal te horen van andere veehouders en dierenartsen over de kennis en ervaring die zij opdeden tijdens het PneumoNEE-project.

Over het project

Het PneumoNEE-project biedt rundveehouders en dierenartsen de unieke kans om hun aanpak van luchtweginfecties bij kalveren aanzienlijk te verbeteren. Het project streeft naar een vermindering van het antibioticagebruik en een verbetering van het welzijn en de gezondheid van de dieren. Rundveehouders en hun dierenartsen worden namelijk ondersteund om dieren die een behandeling voor longontsteking nodig hebben op een betere manier te detecteren via longechografie. Wat zijn de voordelen? Onnodige behandelingen en groepstherapie worden vermeden, behandeling gebeurt op maat van het individuele dier en de ziekteverwekker. Doordat dieren bovendien in een vroeg stadium worden behandeld, zijn de genezingskansen groter en de economische gevolgen veel kleiner.

Daarnaast ontwikkelde PneumoNEE een opleidingsmodule om dierenartsen op de juiste manier te leren werken met de snelscan longecho. Longechografie is dan ook dé techniek bij uitstek om de longletsels in beeld te brengen. Met de nodige training kunnen dierenartsen met deze techniek in bijna 95% van de gevallen nauwkeurig de diagnose van longontsteking stellen binnen 1 à 2 minuten per dier.

Het hele PneumoNEE-project stond voor een andere aanpak van luchtweginfecties, waar naast longechografie ook gebruik maakt werd van labodiagnostiek en detectie van risicofactoren, waardoor een bedrijfsspecifiek advies kan worden opgemaakt met minimale inspanningen en maximaal effect!

Partners en sponsors

De partners voor dit webinar zijn: 

Dit webinar wordt mee mogelijk gemaakt door: 

Logo VLAIO ondernemen