078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Klik op de link hieronder om direct naar de info over jouw diersoort te gaan:

Info voor houders van schapen en/of geiten
Info voor houders van herten

 

Info voor houders van schapen en/of geiten
  • Van zodra de nieuwe wetgeving van kracht is, merk je je schapen en geiten die vanaf die datum geboren worden met een elektronisch oormerk (uitzondering: schapen en geiten die op je beslag geboren zijn en binnen het jaar rechtstreeks naar een slachthuis gaan met een enkelvoudig blauw beslagoormerk). Als je elektronische oormerken voor eerste identificatie (primo-oormerken) bestelt, ontvang je altijd een gewoon en een elektronisch oormerk. Het elektronisch oormerk plaats je in het linkeroor van het dier, het gewone oormerk plaats je in het rechteroor. Wat de timing betreft: plaats de oormerken nog altijd uiterlijk op de leeftijd van zes maanden en in elk geval vóór je schapen of geiten het beslag verlaten.
  • De huidige zalmkleurige oormerken voor eerste identificatie “Couple 14” zullen vanaf de start van de nieuwe wetgeving niet meer kunnen besteld worden. Oormerken voor hermerken van deze types blijven wel bestelbaar.
    Heb je nog een voorraad Couple 14 oormerken voor eerste identificatie? Dan mag je deze nog gebruiken voor dieren die geboren worden tot uiterlijk één jaar na de start van de nieuwe wetgeving. Houd hier dus rekening mee voor je volgende bestelling(en) oormerken voor eerste identificatie.
  • Voor het gebruik van de enkelvoudige blauwe beslagoormerken wijzigt er niets, behalve dat je deze vanaf de nieuwe wetgeving bijkomend ook kan gebruiken bij afvoer van je jonge slachtdieren (schapen en geiten die op je eigen beslag geboren zijn en die je binnen het jaar naar het slachthuis afvoert) naar een buitenlands slachthuis.
  • De kleur van de huidige elektronische oormerken wijzigt vanaf de nieuwe wetgeving van groen naar zalmkleurig. Je voorraad groene elektronische oormerken mag je ook na de start van de nieuwe wetgeving nog volledig opgebruiken.

 

Info voor houders van herten
  • Van zodra de nieuwe wetgeving van kracht is, merk je je herten altijd met de conventionele dubbele zalmkleurige oormerken (Couple 14). Wat de timing betreft, plaats je de oormerken nog steeds uiterlijk op het moment van afvoer.
  • De enkelvoudige blauwe beslagoormerken bij herten mogen in de nieuwe wetgeving niet meer gebruikt worden. Vanaf dan is het belangrijk dat elk hert dat je beslag verlaat in beide oren een identiek zalmkleurig oormerk draagt.
  • De kleur van de huidige elektronische oormerken wijzigt vanaf de nieuwe wetgeving van groen naar zalmkleurig. Je voorraad groene elektronische oormerken mag je ook na de start van de nieuwe wetgeving nog volledig opgebruiken.

 

De mogelijkheden voor het gebruik van injecteerbare transponders als identificatiemiddel in de toekomst, zijn momenteel nog in onderzoek.

Blijf je graag verder op de hoogte van alle nieuws over deze toekomstige wetgeving en wanneer deze precies in voege treedt? Schrijf je hieronder dan zeker in voor onze nieuwsbrief. Op onze website kan je ook altijd de actuele info over identificatie en registratie van schapen, geiten en herten raadplegen.