Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 30 november om 12.00 uur tot zondag 1 december om 12.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel. Tenzij er onverwachte problemen opduiken, kun je aanstaande zondagmiddag vanaf 12.00 uur terug gebruik maken van DGZ Online. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Voor de organisatie van elke niet-commerciële verzameling (waaronder prijskampen) dient een erkenning en toelating gevraagd te worden aan het FAVV. De organisator (exploitant) is verantwoordelijk voor het respecteren en de controle van de (sanitaire) voorwaarden. Verder op onze website vind je de minimale sanitaire voorwaarden over IBR en BVD (zie de pagina: Prijskampen en verzamelingen van rundvee). Op basis van de recente epidemiologische situatie, vraagt DGZ de rundveesector om uiterst waakzaam te zijn in het kader van verhoogde waakzaamheid IBR. Daarom geeft DGZ een negatief advies voor deelname aan verzamelingen die de komende periode gepland zijn, zoals bijvoorbeeld Agro Expo (Roeselare), Bwb prijskamp (Dilbeek) en Agridagen (Ravels).

   

IBR-situatie op 22 januari 2024

Zoals eerder gecommuniceerd vraagt DGZ dat de hele rundveesector in deze fase van het programma blijvend alert is voor IBR, zeker in de regio West-Vlaanderen. Vooral de regio’s Aartrijke, Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem en Zedelgem dienen zeer alert te zijn.

In onderstaand figuur kun je zien waar op 22 januari 2024 nog 3.026 IBR-dragers in Vlaanderen aanwezig zijn, waarbij in bovenvermelde regio 8 rundveebedrijven geconfronteerd werden met IBR-insleep en circulatie in de periode september 2023-januari 2024. Elk van deze gevallen leidde tot nieuwe acties in het kader van “verhoogd risico IBR”.

Het kaartje geeft een overzicht van de conventionele bedrijven met IBR-dragers op 22/01/2024. Het gaat om 3.026 IBR-dragers op 52 bedrijven.