078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Autopsie en verdere maatregelen

Bij dieren met verdachte letsels voor IBR die in onze autopsiezaal onderzocht worden, moet altijd weefsel voor virologisch onderzoek worden genomen. Het getroffen rund van het Antwerpse vleesveebedrijf, een Belgisch witblauw stier van 450 kg, had ernstige afwijkingen aan het strottenhoofd, de luchtpijp en de neusschelpen (zie foto's onderaan). Ook de longen waren aangetast door necrotiserende pleuropneumonie, mogelijk veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Op het getroffen bedrijf worden samen met het FAVV en de veehouder alle noodzakelijke stappen ondernomen om verdere verspreiding te voorkomen, inclusief het informeren van contactbedrijven. DGZ benadrukt dat dergelijke uitbraken, eerder in West-Vlaanderen en ditmaal in de provincie Antwerpen, overal kunnen voorkomen als bioveiligheidsmaatregelen bij de aankoop van runderen niet worden nageleefd.

Neem actie bij verdenking van IBR

De oproep om snel in te grijpen bij verdenking van IBR en monsters te nemen wordt actief opgepikt in de sector. Vroegtijdige detectie maakt het mogelijk om effectieve maatregelen te nemen en verspreiding tegen te gaan. Bij symptomen die op IBR kunnen wijzen (koorts, ademhalingsproblemen, verwerping) is het essentieel om direct de bedrijfsdierenarts te raadplegen. Deze zal de nodige monsters nemen en ze naar een erkend laboratorium sturen voor verder onderzoek. De kosten hiervoor worden gedekt door het Sanitair Fonds. Als er bevestiging is van IBR, wordt het FAVV geïnformeerd.

Foto 1: Beeld van de autopsie op de Belgisch witblauw stier met bloederige ontstekingsreactie ter hoogte van de neusschelpen. (Foto DGZ)

Foto 2: Bij de Belgisch witblauw stier waren bij de autopsie duidelijk een bloederige ontstekingsreactie met vorming van pseudomembranen zichtbaar in het strottenhoofd en de luchtpijp. (Foto DGZ)