078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In een vorig nieuwsitem kondigde de FOD aan dat er, na lang overleg, een nieuw KB IBR werd getekend. Dit KB ging op donderdag 16 mei 2024 van kracht. In reactie hierop past DGZ zijn werking en communicatie aan in lijn met deze nieuwe en verscherpte wetgeving.

Dit nieuwe KB verscherpt noodzakelijkerwijs de strijd tegen IBR. Opgespoorde IBR-dragers moeten versneld afgevoerd worden, en het minimum te behalen statuut wordt IBR gE NEG (I36 of I35). Het Sanitair Fonds Runderen voorziet een vergoeding voor bedrijven die getroffen zijn door insleep en die dus IBR-dragers versneld afgevoerd hebben, of nog moeten afvoeren naar het slachthuis. De FOD zal in de komende periode de betrokken veehouders op de hoogte brengen over deze nieuwe wettelijke basis.

IBR-statuten in Vlaanderen

Niet minder dan 97% van de conventionele Vlaamse rundveebedrijven heeft momenteel het hoogste statuut IBR -VRIJ (I4) en is klaar voor een IBR-vrije toekomst. 2,4% van de Vlaamse rundveebedrijven is IBR gE- NEGATIEF (I3), al dan niet met behoud van vaccinatie. Vaccinatie blijft toegestaan tot april 2025 mits melding door de dierenarts in Veeportaal, en door de veehouder aan DGZ. Deze IBR gE-negatieve statuten moeten nog doorgroeien naar een IBR-VRIJ statuut door middel van bloedafnames. Tenslotte resten er nog 63 besmette bedrijven (I2), waarvan 49 bedrijven met in totaal 4.034 opgespoorde IBR-dragers.

  AANTAL BEDRIJVEN % AANTAL RUNDEREN %
IBR-VRIJ (I4-6 of I4-5) 10.156 97,0 980.056 93,9
IBR gE NEG (I3-6 of I3-5) 178 2,4 44.609 4,3
IBR besmet 61 0,6 18.865 1,8
TOTAAL 10.466 100 1.043.530 100

Wanneer we naar deze bedrijven kijken, blijkt uit onderstaande figuur dat er nog 33 ‘attentiebedrijven’ zijn. Dit zijn bedrijven waar meer dan 10% van de runderen IBR-drager zijn. Op dit moment zijn er 31 bedrijven in Vlaanderen met meer dan 10% IBR-dragers die de laatste jaren geconfronteerd werden met IBR-insleep. Dit stalseizoen was niet gunstig, met 20 gevallen van insleep in West-Vlaanderen en 3 gevallen elders in Vlaanderen.

Alertheid en verdere stappen voor niet-conventionele bedrijven noodzakelijk

DGZ roept veehouders en dierenartsen verder op om samen alert te blijven. Elk geval van insleep is er één te veel. Overal in Vlaanderen waren er deze periode gevallen van insleep, vaak gerelateerd aan handel en bioveiligheid. Het aantal IBR-dragers dat tijdens aankooponderzoeken IBR worden opgespoord, blijft nog steeds te hoog. Handel in runderen blijft een constante factor in het IBR-verhaal. In de komende periode moeten daarom dus stappen worden genomen om statuten toe te kennen aan de zogenaamde niet-conventionele rundveebedrijven, zoals handelstallen en afmestbedrijven. Hier blijven risico’s bestaan.

Lees meer

Lees ons nieuwsitem over bioveiligheid in het kader van verhoogde waakzaamheid rond IBR en ons nieuwsitem over de alertheid voor IBR.