078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Geen verdere verspreiding in Meetjesland

In onze nieuwsbrief van 27 juni gaven we meer info over nieuwe gevallen van IBR-insleep in Vlaanderen, waaronder in het Meetjesland. Daar werd ondertussen op ongeveer 120 melkleverende bedrijven een bijkomend onderzoek op tankmelk uitgevoerd, gefinancierd door het Sanitair Fonds. Gelukkig kwamen uit de resultaten geen nieuwe gevallen aan het licht. In de regio Tielt werden er in juni en begin juli verschillende IBR-dragers opgepikt uit de resultaten van het tweede aankooponderzoek, een gevolg dus van onveilige handelspraktijken. In een geval werd het bedrijf besmet door verdere interne verspreiding.

Nieuw geval in Antwerpen

In de week van 15 juli werd een nieuw geval via tankmelkonderzoek gedetecteerd, meer bepaald in de Antwerpse gemeente Eindhout. Bijkomende acties zijn lopende in een 10 km zone rondom het getroffen gebied. Op het getroffen bedrijf waren er geen duidelijk symptomen van IBR zichtbaar, wat de situatie bemoeilijkt, zeker wanneer ook andere ziekten aanwezig zijn. We vragen, zeker met de opmars van blauwtong in Belgiƫ en analyses die naar aanleiding daarvan gebeuren, om in samenspraak met de bedrijfsdierenarts steeds ook de nodige diagnostiek in te zetten in het kader van IBR. Recent hadden we te maken met gevallen van longworminfecties met sterfte als gevolg. Deze werden correct opgevolgd door de bedrijfsdierenarts, die ook de nodige stalen voor virologisch onderzoek op IBR nam.

DGZ blijft de situatie op de voet volgen.

De boodschap blijft: voer bij elke verdenking steeds een onderzoek (virologisch/serologisch/autopsie) uit in overleg met de bedrijfsdierenarts.
DGZ