IBR-circulatie in Vlaanderen: een update
De strijd tegen IBR in Vlaanderen is een voortdurende inspanning die nauwgezette monitoring en snelle respons van de hele sector vereist. In juli werd helaas op een melkveebedrijf in het Antwerpse insleep vastgesteld via tankmelkonderzoek, wat de noodzaak van waakzaamheid en proactieve maatregelen onderstreept. Zeker met de huidige opmars van blauwtong, dat net als IBR soms slechts discrete symptomen kan veroorzaken bij runderen, is het belangrijk in dialoog met de bedrijfsdierenarts de gepaste diagnostische stappen te nemen. Cruciaal is een blijvende alertheid voor een mogelijke circulatie van IBR. Hier is een update over de situatie in Vlaanderen.
Geen verdere verspreiding in Meetjesland
In onze nieuwsbrief van 27 juni gaven we meer info over nieuwe gevallen van IBR-insleep in Vlaanderen, waaronder in het Meetjesland. Daar werd ondertussen op ongeveer 120 melkleverende bedrijven een bijkomend onderzoek op tankmelk uitgevoerd, gefinancierd door het Sanitair Fonds. Gelukkig kwamen uit de resultaten geen nieuwe gevallen aan het licht. In de regio Tielt werden er in juni en begin juli verschillende IBR-dragers opgepikt uit de resultaten van het tweede aankooponderzoek, een gevolg dus van onveilige handelspraktijken. In een geval werd het bedrijf besmet door verdere interne verspreiding.
Nieuw geval in Antwerpen
In de week van 15 juli werd een nieuw geval via tankmelkonderzoek gedetecteerd, meer bepaald in de Antwerpse gemeente Eindhout. Bijkomende acties zijn lopende in een 10 km zone rondom het getroffen gebied. Op het getroffen bedrijf waren er geen duidelijk symptomen van IBR zichtbaar, wat de situatie bemoeilijkt, zeker wanneer ook andere ziekten aanwezig zijn. We vragen, zeker met de opmars van blauwtong in Belgiƫ en analyses die naar aanleiding daarvan gebeuren, om in samenspraak met de bedrijfsdierenarts steeds ook de nodige diagnostiek in te zetten in het kader van IBR. Recent hadden we te maken met gevallen van longworminfecties met sterfte als gevolg. Deze werden correct opgevolgd door de bedrijfsdierenarts, die ook de nodige stalen voor virologisch onderzoek op IBR nam.
DGZ blijft de situatie op de voet volgen.
De boodschap blijft: voer bij elke verdenking steeds een onderzoek (virologisch/serologisch/autopsie) uit in overleg met de bedrijfsdierenarts.