Heropstart meldingsplicht voor blauwtong en EHD en het abortusprotocol vanaf 15 januari
Vanaf 15 januari 2025 wordt de meldingsplicht voor blauwtong (BTV) en Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHDV) opnieuw van kracht. Dit geldt voor diersoorten die gevoelig zijn voor blauwtong zoals rundvee, schapen, geiten, gehouden hertachtigen en kameelachtigen, meldt het FAVV. Ook de normale werking van het abortusprotocol wordt hervat. Dit alles gaat gepaard met de vaccinatiecampagne tegen BTV en EHD die in januari van start is gegaan. Meer info over deze campagne kom je te weten in het webinar dat wij organiseren op donderdag 23 januari.
Praktische details meldingsplicht
Vanaf 15 januari dient elke veehouder bij elke verdenking van BTV of EHDV direct een dierenarts te contacteren. Indien de dierenarts ook BTV of EHDV als mogelijke diagnose stelt, moet een volbloedmonster worden genomen voor PCR-analyses. Serummonsters zijn niet vereist, aangezien er geen ELISA-testen worden uitgevoerd. De bloedmonsters dienen te worden aangeleverd bij DGZ of ARSIA.
Belangrijk: dierenartsen worden gevraagd om bij elke verdenking de vaccinatiehistoriek van het dier op te nemen in de anamnese op het analyseaanvraagformulier.
De analysekosten worden vergoed door het FAVV. De volledige procedure bij verdenking is te vinden op de website van het FAVV [procedure 1814219].
Waarom werd de meldingsplicht in 2024 opgeheven?
In september 2024 besloot het FAVV de meldingsplicht tijdelijk op te schorten. Dit was omdat het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) zich endemisch had verspreid bij de blauwtonggevoelige diersoorten over het hele land. Het opschorten gold tot eind 2024.
Hervatting normale werking abortusprotocol
Sinds juli 2024 is het aantal abortussen veroorzaakt door BTV3 bij runderen en kleine herkauwers dramatisch toegenomen. Dit leidde tot overschrijding van de beschikbare budgetten voor autopsies en analyses in het kader van het abortusprotocol voor runderen en kleine herkauwers. Tussen 4 oktober en 31 december werden daarom alleen minimale analyses uitgevoerd in het kader van het abortusprotocol.
Vanaf woensdag 15 januari 2025 wordt het abortusprotocol hervat op de normale manier van werken, inclusief de monstername en het ophalen van foetus en monsters, dit zowel voor rundvee als voor kleine herkauwers. Analyses op blauwtong bij foetussen met typische letsels worden echter pas vanaf 1 juni 2025 gefinancierd door het FAVV.
Verplichte vaccinatiecampagne 2025
De vaccinatiecampagne tegen BTV en EHD is begin dit jaar gestart:
- Alle runderen geboren vóór 1 januari 2025, met uitzondering van vleeskalveren, moeten worden gevaccineerd tegen BTV3, BTV8 en EHDV,
- Alle schapen die vóór 1 januari 2025 geboren zijn, moeten gevaccineerd worden tegen BTV3 en BTV8.
Het doel van deze vaccinatiecampagne is het beschermen van de Belgische runderen en schapen tegen BTV en EHDV en het beperken van de verspreiding van het virus in 2025. Meer informatie over de vaccinatiecampagne komt op de website www.btv-ehdv.be.
Geïnteresseerde veehouders en dierenartsen kunnen zich inschrijven voor het webinar vaccinatiecampagne 2025 dat DGZ organiseert op donderdagmiddag 23 januari via deze link.
Het FAVV benadrukt dat een zorgvuldige uitvoering van de meldingsplicht en het nemen van de monsters een cruciaal onderdeel vormt in het beschermen van onze dieren en het vroegtijdig detecteren van nieuwe gevallen van blauwtong of de eerste gevallen van EHD in België.
Bron: FAVV