078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Blauwtong serotype 3 (BTV3) vormt momenteel een grote zorg binnen de veehouderij, en veel veehouders en dierenartsen zitten nog met vragen over de ziekte. Om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie hebben bijna 30.000 rundvee-, schapen- en geitenhouders op 23 september een digitale vragenlijst ontvangen. Deze vragenlijst helpt ons nieuwe inzichten te verwerven en waardevolle feedback vanuit het veld te verzamelen. De vragenlijst is volledig anoniem en duurt slechts 10 à 15 minuten. Tot nu toe hebben ruim 3.300 veehouders de vragenlijst ingevuld.

Graag doen we nog een laatste oproep om de vragenlijst in te vullen vóór donderdag 10 oktober. Je vindt de vragenlijst terug in je mailbox, verstuurd door helpdesk@dgz.be met als onderwerp ‘Bevraging blauwtong’. Kun je de mail niet meteen vinden? Kijk dan zeker in je spamfolder of gebruik de onderstaande knop om de vragenlijst in te vullen.

Wij hopen op jouw medewerking en danken je alvast voor de tijd die je hieraan wilt besteden.
Voor meer informatie over de reeds gekende symptomen en mogelijke behandeling verwijzen we je graag door naar onze website.

Voor vragen kan je steeds contact opnemen met onze helpdesk via helpdesk@dgz.be of telefonisch op het nummer 078 05 05 23.

DGZ en MCC zetten in op blauwtong

Sinds 20 september 2024 bieden DGZ en MCC nieuwe analyses aan voor het detecteren van het blauwtongvirus. MCC biedt een nieuw ELISA-onderzoek aan waarmee antistoffen tegen het virus voortaan ook via melk opgespoord kunnen worden. Dit onderzoek detecteert antistoffen tegen alle serotypen van het virus, en dus niet alleen BTV3. Daarnaast biedt DGZ een nieuwe PCR-test aan die specifiek BTV3 kan opsporen. Deze test is zowel toepasbaar op ongestold bloed (EDTA) als op organen, zoals de milt en weefsels van geaborteerde foetussen.