Grensbeweiding naar Frankrijk weer mogelijk
In een nieuwsbrief informeert het FAVV dat Frankrijk haar akkoord heeft gegeven voor het opnieuw opstarten van de grensbeweiding van runderen vanuit Belgische bedrijven naar grensweiden in Frankrijk. Er zijn wel enkele voorwaarden. We delen het bericht van het FAVV met meer info.
Op donderdag 18 juli 2024 heeft er een overleg plaatsgevonden tussen België (FAVV) en Frankrijk (DGAL). Als conclusie van dit overleg deelt het FAVV mee dat grensbeweiding naar Frankrijk weer mogelijk is, indien aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Bij de opstart van de grensbeweiding naar Frankrijk dient rekening gehouden te worden met een derogatie op artikel 8, d) van het basisakkoord van 13 maart 2023. Deze derogatie staat beschreven in een Frans-Belgische overeenkomst, geldt enkel voor het jaar 2024 en vervangt wat bepaald wordt in artikel 8, d) van het basisakkoord van 13 maart 2023 (zie onder).
De voorwaarden
- Verplaatsingen van runderen vanaf het Belgische grondgebied naar de Franse grensweiden zijn toegestaan indien de runderen die in grensbeweiding gaan:
a) gedurende een continue periode van minstens 14 dagen behandeld zijn met een insecticide tegen aanvallen door de vector (Culicoides); en
b) onderworpen werden aan een PCR-test voor BTV3 met gunstig resultaat, minimaal 14 dagen na aanvang van de onder punt a) bedoelde vectorbehandeling. - De LCE die de vergunning voor grensbeweiding afgeeft, bezorgt de Franse bevoegde lokale autoriteit op elektronische wijze het bewijs van de insecticidebehandeling en de resultaten van de PCR-tests die zijn uitgevoerd naast de reguliere documenten als bedoeld in artikel 9, punt 3 van het akkoord van 13 maart 2023. De LCE informeert de Franse bevoegde autoriteit ook over de terugkeer van de dieren.
- Insecticidebehandeling van de transportmiddelen gedurende het transport is verplicht wanneer de dieren naar de grensbeweiding worden gebracht en teruggehaald.
Lees meer
- Zie ook de omzendbrief met betrekking tot de grensbeweiding van runderen met Nederland, het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk.
- Op de FAVV-website vind je meer informatie over blauwtong.
Bron: FAVV