Geef mycotoxines geen kans: test je veevoeder via DGZ Labo
Wist je dat schadelijke mycotoxines kunnen ontstaan op het veld en tijdens de opslag van veevoeder? Deze onzichtbare, giftige stoffen vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid van je vee. Dankzij DGZ Labo krijg je snel en betrouwbaar inzicht in de aanwezigheid van mycotoxines, zodat je het veevoeder indien nodig tijdig kunt aanpassen. Ontdek meer in dit nieuwsitem.
Wat zijn mycotoxines en waarom zijn ze gevaarlijk?
Veevoeder speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van vee. Een zorgvuldig uitgebalanceerd dieet voorziet dieren van de nodige voedingsstoffen en ondersteunt hun groei, reproductie en algemene prestaties.
Er kunnen zich echter schimmels ontwikkelen, zowel op het veld als tijdens de opslag. Deze schimmels kunnen mycotoxines vormen: onzichtbare, giftige stoffen die ernstige risico's vormen voor de gezondheid van dieren. De impact kan variëren van verminderde voeropname en groeivertraging tot ernstige aandoeningen zoals lever- en nierbeschadiging en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten. Bij langdurige blootstelling kan dit leiden tot lagere melk- of vleesproductie.
Kwalitatief veevoeder
Voederfabrikanten onderwerpen hun veevoeder aan strenge kwaliteitscontroles en zijn zich bewust van het belang van een hoge voederkwaliteit. Toch kunnen mycotoxines zich ontwikkelen nadat het voer is aangekocht, bijvoorbeeld tijdens opslag. Dit risico is nog groter voor veehouders die zelf grondstoffen aankopen, opslaan en verwerken, omdat deze vaak niet dezelfde kwaliteitscontroles ondergaan zoals bij voederfabrikanten.
Betrouwbare analyse bij DGZ Labo
Sinds eind vorig jaar kun je bij het diergeneeskundig labo van DGZ het veevoeder laten analyseren op de aanwezigheid van diverse mycotoxines. Hoewel er verschillende soorten mycotoxines bestaan, richten we ons op 14 vaak voorkomende soorten. Dankzij de geavanceerde LC-MS/MS-techniek sporen we deze mycotoxines rechtstreeks op en meten we ze nauwkeurig met behulp van gecertificeerde standaarden. Deze methode identificeert de aanwezige mycotoxines, waaronder:
- 3-acetyl DON
- 15-acetyl DON
- Aflatoxine B1
- Aflatoxine B2
- Aflatoxine G1
- Aflatoxine G2
- Deoxynivalenol (DON)
- Fumonisine B1
- Fumonisine B2
- HT-2
- Nivalenol
- Ochratoxine
- T-2
- Zearalenone (ZEA)
Monstername
Mycotoxines zijn niet gelijkmatig verspreid in het veevoeder; ze kunnen zich op specifieke plekken ontwikkelen, wat een goede monstername uitdagend maakt. Bovendien zegt het uiterlijk van het voeder niets over de aanwezigheid van mycotoxines: zelfs een perfect uitziend voeder kan besmet zijn.
Afhankelijk van de opslagwijze en grootte van de partij zijn er verschillende methoden voor monstername. Het is belangrijk om verspreid over de partij meerdere basismonsters te verzamelen, die samen een representatief verzamelmonster van 500 gram vormen. Voor meer info over monstername kun je steeds contact opnemen met ons labo via helpdesk@dgz.be of het nummer 078 05 05 23.
Vraag nu jouw analyse aan
DGZ biedt twee pakketten aan om veevoeder te laten onderzoeken:
- Pakket DON/ZEA: in dit pakket worden de twee meest voorkomende mycotoxines, Deoxynivalenol (DON) en Zearalenon (ZEA) onderzocht. De kostprijs van dit pakket bedraagt € 126,67 (excl. BTW en verwerkingskost) en heeft een doorlooptijd van 5 werkdagen.
- Pakket 14 mycotoxines: in dit pakket worden de 14 vaak voorkomende mycotoxines onderzocht. De prijs van dit pakket bedraagt € 198,45 (excl. BTW en verwerkingskost) en heeft een doorlooptijd van 5 werkdagen.
Je kunt beide pakketten eenvoudig aanvragen via het ‘aanvraagformulier voor voeders en grondstoffen’, waarbij je de optie ‘mycotoxines’ en het gewenste pakket aankruist. Dit formulier wordt bij voorkeur samen met het monster meegestuurd.
Wil je meer weten over deze analyse? Contacteer onze helpdeskmedewerkers via helpdesk@dgz.be of het nummer 078 05 05 23.