FAVV onderbreekt financiering van analyses in het kader van een blauwtong-verdenking
Als gevolg van de circulatie van het blauwtongvirus (BTV) tijdens het voorbije jaar, zijn er momenteel heel veel verwerpingen en zwak geboren kalveren en lammeren met afwijkingen en letsels die kenmerkend zijn voor BTV. Extra analyses voor blauwtong hebben nu weinig toegevoegde waarde, omdat we kunnen aannemen dat het hier gaat om bevestigingen van besmettingen van vorig jaar, niet om nieuwe gevallen. Daarom heeft het FAVV besloten om tot en met 31 mei van dit jaar geen analyses voor BTV bij verwerpingen en verdenkingen te financieren.
Als je vóór 1 juni bij oudere dieren klinische symptomen ziet die zouden kunnen wijzen op blauwtong, denk dan ook aan andere mogelijke oorzaken, aangezien blauwtong eerder in het zomerseizoen voorkomt.
Sinds januari 2025 is de meldingsplicht voor blauwtong bij blauwtonggevoelige diersoorten (rundvee, schapen, geiten, gehouden hertachtigen en kameelachtigen) opnieuw van kracht. Dit betekent dat de veehouder bij elke verdenking van BTV een dierenarts moet contacteren. Indien de dierenarts ook BTV in zijn/haar differentiaaldiagnose heeft, moet er volbloed worden genomen voor PCR-analyses. De bloedstalen moeten worden bezorgd aan DGZ/ARSIA. De volledige procedure bij verdenking vind je terug op de website van het FAVV (zie procedure 1814219).
Jouw medewerking en zorgvuldigheid bij de uitvoering van de meldingsplicht en het nemen van de stalen zijn een cruciaal onderdeel in het beschermen van onze dieren en het vroegtijdig detecteren van nieuwe blauwtonggevallen in ons land tijdens het nieuwe vectorseizoen.
Bron: FAVV