Evolutie antibioticaresistentie in de periode 2018-2021
Zowel in de diergeneeskunde als in de humane geneeskunde vormt de toegenomen antibioticaresistentie een groot probleem. Ook bij dieren leidt die resistentie er vooral toe dat therapieën niet meer werken, met als gevolg verhoogde kosten door bv. verlies van dieren, verminderde productiviteit, enz. DGZ Labo publiceert een overzicht van de gevoeligheidsbepalingen voor de periode 2018-2021.
DGZ Labo beschikt over de accreditatie die een labo nodig heeft om antimicrobiële resistentie na te gaan. Sinds juli 2016 kan de antibioticagevoeligheid van bacteriën namelijk enkel nog bepaald worden in een BELAC- (Belgische Accreditatieinstelling) of een equivalent geaccrediteerd laboratorium.
Via een antibiogram wordt bepaald welke antibiotica al of niet nog aangewend kunnen worden bij de behandeling van een bacteriële infectie.
Zoals elk jaar bundelt DGZ de gegevens van de gevoeligheidsbepalingen (antibiogrammen) over verschillende periodes, deze keer voor de periode 2018-2021. Zo kunnen we een beeld schetsen van de evolutie in de antibioticaresistentie van de pathogene kiemen die geïsoleerd worden bij verschillende diersoorten (varken, herkauwers en pluimvee). De SIR-overzichten (telkens voor 2021) geven aan voor welke antibiotica die specifieke kiem het meest gevoelig is.