Einde weideseizoen: controleer je schapen op rotkreupel!
De winter staat voor de deur en dat betekent dat de meeste schapen op stal komen. Dit is dan ook het ideale moment om rotkreupel, een ontsteking van de tussenklauwhuid, grondig aan te pakken. Om van deze vervelende aandoening af te geraken, is het belangrijk om op één moment de volledige kudde te screenen en (indien nodig) te behandelen. Wat is rotkreupel en hoe pak je deze ziekte het beste aan? Dat ontdek je in dit nieuwsitem!
Over de ziekte
Rotkreupel is een ontsteking van de tussenklauwhuid die in ernstige gevallen kan leiden tot beschadiging van de klauwhoorn. De besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van twee bacteriën die elkaars werking versterken: Fusobacterium necrophorum en Dichelobacter nodosus. De eerste bacterie is altijd aanwezig in de omgeving van en maakt deel uit van de normale darmflora. De tweede bacterie, Dichelobacter nodosus, is de belangrijkste veroorzaker van rotkreupel en vermenigvuldigt zich op de klauwhuid van schapen. Deze bacteriën en omgevingsfactoren, zoals een hoge vochtigheid en een temperatuur hoger dan 10 °C, bepalen samen het aanslaan en de ernst van de infectie.
Om rotkreupel te leren herkennen, ontwikkelden we een scorekaart (zie pdf-download).
Hoe pak je rotkreupel aan?
Als je Dichelobacter nodosus en dus rotkreupel uit je kudde wilt elimineren, is een grondige aanpak essentieel. Enkel het behandelen van dieren met klinische symptomen is onvoldoende om de rotkreupelbacterie te elimineren. Met andere woorden: het is een arbeidsintensief proces dat vereist dat je de volledige kudde tegelijk behandelt. De volgende elementen zijn een sleutelfactor tot een succesvolle behandeling:
- Verplaats schone dieren. Dieren die na screening of behandeling vrij zijn van rotkreupel moeten naar een rotkreupelvrij terrein worden gebracht. Dit is een weide of stal waar in de afgelopen twee weken geen schapen, geiten of runderen gestaan hebben. Het einde van het weideseizoen is daarom een goed tijdstip om rotkreupel aan te pakken.
- Screen alle dieren. Controleer de klauwen van alle dieren. Dieren met geen tot milde symptomen kunnen worden behandeld met voetbaden, terwijl dieren met een ernstige infectie een behandeling met antibiotica nodig hebben.
- Evalueer problematische dieren. Heb je dieren die regelmatig last hebben van rotkreupel? Overweeg dan om deze dieren te ruimen.
- Wees voorzichtig met klauwknippen. Overmatig knippen van de klauwen kan rotkreupel in de hand werken. Vergeet niet dat hoornresten een bron van besmetting zijn! Desinfecteer daarom tussendoor ook steeds de hoefschaar.
- Strikte quarantaine. Wees voorzichtig met de aankoop van dieren. Ook dieren zonder zichtbare symptomen kunnen de rotkreupelbacterie meedragen. Een strikt quarantaineprotocol is daarom cruciaal om insleep in de kudde te voorkomen!
Meer informatie
>> Je dierenarts kan je steeds helpen bij het opstellen van een plan om rotkreupel op jouw bedrijf aan te pakken.
>> Enkele jaren geleden voerde DGZ samen met ARSIA het project "De aanpak van rotkreupel in België" uit. Doel van dit project was om een praktisch haalbaar en efficiënt bestrijdings- en monitoringsplan voor rotkreupel uit te werken, opdat schapenbedrijven rotkreupelvrij zouden kunnen worden én blijven. Het eindverslag van dit project kun je raadplegen in de downloadbare pdf hieronder.