078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is EHDV?

Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV) wordt veroorzaakt door een orbivirus (type RNA-virus), en wordt uitsluitend overgedragen door muggen van het geslacht Culicoides, net als bij blauwtong (BTV). De ziekte komt voornamelijk bij herten en runderen voor, maar ook schapen, geiten en kameelachtigen kunnen besmet raken. EHDV is geen zoönose en dus niet overdraagbaar op mensen.

De klinische symptomen lijken sterk op die van blauwtong en komen vooral voor bij runderen en hertachtigen. Het virus tast de binnenzijde van de kleine bloedvaten aan, wat kan leiden tot oedeem (vochtophoping), bloedingen en ulcera (zweren) van de snuit. Symptomen zijn onder andere koorts, afscheiding (loopneus), ontstekingen in de mond, neus en darmen, maar ook kreupelheid. Schapen, geiten en kameelachtigen zijn vatbaar voor het virus (d.w.z. ze kunnen besmet raken), maar vertonen geen klinische symptomen (d.w.z. ze zijn niet ziek).

Situatie in Frankrijk

In september 2023 meldde Frankrijk het eerste geval van EHDV serotype 8 in het verre zuidwesten van het land, langs de grens met Spanje. Het aantal met EHDV besmette rundveebedrijven in Frankrijk nam vorig vectorseizoen snel toe. De dichtstbijzijnde EHDV-uitbraak bevindt zich momenteel op ongeveer 650 km van Brussel. Met een gemiddelde verspreidingssnelheid van 20 kilometer per week, schat het wetenschappelijk comité van het FAVV in dat EHDV-8 binnen 30 weken de Belgische grens kan bereiken.

Er zijn momenteel maatregelen voor de handel voor het verkeer van dieren tussen de lidstaten van de Europese Unie. Rondom een uitbraak wordt een zone met een straal van 150 km afgebakend. Dieren afkomstig van inrichtingen gelegen in deze zone mogen niet naar een andere lidstaat vervoerd worden, tenzij om onmiddellijk te worden geslacht. Bij klinische verdenking moet er verplicht bemonsterd worden om de verdenking te laten onderzoeken.

Detectie van EHD

Sinds 2008 staat EHDV op de lijst van het World Organisation for Animal Health (WOAH), een organisatie die wereldwijd dierziekten monitort. België is momenteel nog steeds vrij van de ziekte, maar waakzaamheid is geboden. Het is dan ook belangrijk om EHDV tijdig en nauwkeurig te diagnosticeren. Hiervoor kun je een beroep doen op de twee nieuwe analyses die DGZ Labo sinds kort aanbiedt:

  • ELISA: Deze test screent op de aanwezigheid van antistoffen tegen alle gekende EHDV serotypes in serum. Zo kun je eenvoudig bepalen of de dieren in contact zijn geweest met het virus. De seroconversie treedt op tussen 7 en 15 dagen na de infectie.
  • PCR: Deze test detecteert de aanwezigheid van genetisch materiaal van EHDV in ongestold bloed en weefsel. De PCR-test kan gepoold worden voor maximaal 10 monsters. Dit is een nuttige methode om dieren te controleren op de aanwezigheid van het agens, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld import en export.

Importeer je dieren uit een land waar EHDV voorkomt? Verzeker je dan van hun gezondheid door ze te laten testen op aanwezigheid van het virus met onze nieuwe, betrouwbare laboanalyses.

Meer weten over deze nieuwe analyses?

Heb je interesse in een van deze analyses of wil je meer weten over de prijs ervan? Neem dan contact op met onze helpdesk op 078 05 05 23 of mail naar helpdesk@dgz.be. Onze medewerkers helpen je graag verder met al je vragen over deze en andere laboanalyses.