Til je bioveiligheid naar een hoger niveau met digitale risico-enquête voor pluimveebedrijven
Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor pluimveebedrijven om zich te beschermen tegen de insleep van aviaire influenza en andere ziekten. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid een cruciale rol. De beste manier om de bioveiligheid op je bedrijf nog te verbeteren, begint met een grondige analyse van de risico’s. Vanaf 1 december gebeurt dit met de nieuwe digitale risico-enquête voor pluimveebedrijven, beschikbaar via FarmFit. Om pluimveedierenartsen op weg te helpen, organiseert DGZ op 30 november een webinar over deze nieuwe digitale enquête.
Sinds 2008 is de verantwoordelijke van elk commercieel pluimveebedrijf, ongeacht het aantal dieren, verplicht om samen met zijn/haar (bedrijfs)dierenarts een risico-enquête uit te voeren over de insleep van aangifteplichtige pluimveeziekten*. Tot en met vorig jaar gebeurde dit met een papieren versie opgesteld door het FAVV waarvan je de ingevulde versie aan de LCE’s van het FAVV moest bezorgen.
Vanaf 1 december 2023 verloopt de enquête digitaal en gebruikt de dierenarts hiervoor de module ‘Bioveiligheidsaudit’, die gekoppeld werd aan het FarmFit platform. FarmFit is beschikbaar op computer, tablet en smartphone. Het is ten zeerste aanbevolen om na het invullen van deze enquête een actieplan op te stellen. Want door deze actiepunten op te volgen, tillen veehouder en dierenarts de bioveiligheid van het bedrijf naar een hoger niveau.
Webinar digitale risico-enquête
Op donderdagochtend 30 november van 8.30 tot 9.30 uur organiseert DGZ een webinar waarbij we pluimveedierenartsen wegwijs maken in de nieuwe digitale enquête via FarmFit. Schrijf je in via deze inschrijflink. Ook ARSIA organiseert die dag een webinar hierover, deze kun je ’s avonds volgen van 20.30 tot 21.30 uur. Voor dit webinar schrijf je in via de ARSIA-website.
Ben je nog geen FarmFit-gebruiker?
Als je je registreert voor het FarmFit platform krijg je als dierenarts alle ingrediënten om samen met je klanten-veehouders een vlotte bedrijfsmonitoring te realiseren, met gezonde dieren en een meer rendabel bedrijf als resultaat. Automatisch krijg je hiermee ook toegang tot de niet-betalende module Bioveiligheidsaudit. Je kunt er ook voor kiezen om alleen voor de module Bioveiligheidsaudit een account aan te vragen. Alle info over dit platform vind je op de FarmFit-website.
Risico-enquête afgestemd op type bedrijf
Er bestaan 3 enquêtes. Welke de dierenarts dient in te vullen, hangt af van de capaciteit en het type van het pluimveebedrijf:
- Leg- en vermeerderingsbedrijven (consumptie- of broedeieren) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de checklist voor legkippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
- Braadkippenbedrijven, vleeskalkoenen (opfokleg en opfokvermeerdering-) met meer dan 200 stuks pluimvee vullen de vragenlijst voor vleeskippen in (Biocheck.UGent vragenlijst).
- Commerciële pluimveehouders met minder dan 200 stuks pluimvee vullen de beperkte vragenlijst omtrent wettelijke verplichtingen in.
Door de enquête in te vullen in FarmFit, worden de nodige gegevens automatisch aan het FAVV bezorgd. Jij noch de dierenarts moeten hiervoor dus nog extra acties ondernemen. FarmFit zorgt er bovendien voor dat de (bedrijfs)dierenarts achteraf gemakkelijk de gegevens en actiepunten samen met de veehouder kan raadplegen en opvolgen.
Elk bedrijf moet deze risico-enquête een eerste keer uitgevoerd hebben tegen uiterlijk 31 januari 2024 en daarna jaarlijks herhalen.
Neem als veehouder alvast contact op met jouw (bedrijfs)dierenarts om de risico-enquête op jouw bedrijf te laten uitvoeren. Vanaf 1 december 2023 is de nieuwe digitale enquête voor jullie beschikbaar op het FarmFit platform.
Meer info vind je op farmfit.be/bioveiligheidsaudit en www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/enquete.asp.
* Deze wettelijke verplichting is opgenomen in het koninklijk besluit van 5 mei 2008 betreffende de bestrijding van aviaire influenza, artikel 3/3