DGZ presenteert verslagen autopsiewerking 2020
Zoals elk jaar hebben de dierenartsen veterinaire pathologie van DGZ de resultaten van de onderzoeken van het voorgaande jaar samengebracht in activiteitenverslagen. Er is een afzonderlijk verslag voor elke diersoort, met daarnaast een overzicht van de trends van de laatste vijf jaar. Net als de voorgaande jaren zien we in 2020 een geleidelijke stijging van het aantal autopsieverslagen en het aantal onderzochte dieren, wat de epidemiologische bewaking ten goede komt. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan een stijging in de varkensdiagnostiek.
In 2020 werden net geen 10.000 dieren onderzocht:
- 3509 van deze lijkschouwingen gebeurden binnen het abortusprotocol voor rundvee en kleine herkauwers.
- De overige lijkschouwingen kaderen in de algemene diagnostiek, epidemiologische bewaking, Veepeiler, enz.
De meest opvallende conclusies van het voorbije jaar:
- Bij rundvee was pneumonie de belangrijkste vastgestelde doodsoorzaak. Dit was zo voor alle diercategorieën, met uitzondering van de kalveren jonger dan 1 maand, waar enteritis de belangrijkste doodsoorzaak was.
- Bij varkens zagen we een gemiddelde stijging van 36% van het aantal uitgevoerde lijkschouwingen ten opzichte van 2019; ten opzichte van 2018 was dit zelfs een stijging van 67%. Deze stijging valt vooral te verklaren door de sterke toename van het aantal autopsies die DGZ uitvoert op varkens ingestuurd door dierenartsen in het kader van verhoogde waakzaamheid voor Afrikaanse varkenspest. Net zoals in de laatste 5 jaar was pneumonie ook in 2020 de belangrijkste veroorzaker van sterfte, gevolgd door enteritis.
- Bij kleine herkauwers was in 26,4% van de gevallen een parasitaire infestatie de oorzaak van sterfte. Verder kwamen vooral pneumonie veroorzaakt door M. haemolytica, enterotoxinaemie, sepsis en meningitis/encephalitis veroorzaakt door Listeria monocytogenes frequent voor.
- Bij lama’s en alpaca’s waren sepsis, enterotoxinaemie veroorzaakt door Clostridium perfringens en een parasitaire infestatie teweeggebracht door strongyliden de voornaamste oorzaken van sterfte.
- Bij pluimvee was ook in 2020 bacteriële sepsis uitgelokt door Escherichia coli de voornaamste doodsoorzaak, gevolgd door een parasitaire infestatie en dooierrestontsteking.
- Bij paarden waren gastro-intestinale veranderingen de belangrijkste doodsoorzaak bij de volwassen dieren. Deze omvatten onder meer liggingsveranderingen, impacties, zandkoliek en rupturen van maag en rectum.
- Bij konijnen was sterfte in bijna 40% van de gevallen veroorzaakt door een infectie met Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD).
- In 2020 werden ongeveer 60 autopsies op kleine huisdieren uitgevoerd bij DGZ. Het merendeel van de dossiers betrof jonge pups die gestorven waren aan de gevolgen van parvovirose. Bij kittens was meer dan 50% van de sterftes te wijten aan een bacteriële infectie.
Druk op onderstaande knop om de gedetailleerde activiteitenverslagen per diersoort te raadplegen.