Een jaar vol groei en uitdagingen: DGZ bouwt verder aan de toekomst
Op donderdag 17 april hield Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) haar algemene vergadering en presenteerde er met trots haar jaarverslag over 2024. Voorzitter Pieter Obin blikt terug op een bewogen en innovatief jaar 2024. Dankzij een sterke samenwerking met veehouders, dierenartsen en onderzoeksinstellingen zette de organisatie belangrijke stappen vooruit in het optimaliseren van de diergezondheid.
DGZ blijft sterk inzetten op monitoring, risicobeoordeling en preventieve maatregelen om dierengezondheid en voedselveiligheid te waarborgen. Een greep uit de kernpunten: begin 2024 werden rundveehouders aangespoord om alert te blijven na de detectie van IBR-haarden. De rest van het jaar werd bovendien gekenmerkt door een verhoogde waakzaamheid voor blauwtongvirus type 3 (BTV-3) en de opmars van EHDV vanuit Frankrijk. Via webinars, detectiepakketten en grootschalige enquêtes informeerde en ondersteunde DGZ duizenden veehouders en dierenartsen.
Ook op het vlak van innovatie zat DGZ niet stil. Het laboratorium lanceerde verschillende nieuwe diensten, waaronder biestanalyses voor biggen, een analysepakket voor neonatale kalverdiarree en een test om mycotoxines in veevoeder op te sporen. Met de invoering van Whole Genome Sequencing in december werd de labo-expertise nog verder versterkt.
Als trouwe bondgenoot staat DGZ klaar om veehouders en hun dierenartsen te ondersteunen met deskundig advies, innovatieve laboanalyses en efficiënte registratiesystemen. Samen staan we sterk voor de toekomst van de veehouderij

Paul Geens, ondervoorzitter DGZ, en Pieter Obin, voorzitter DGZ
De cijfers bevestigen de actieve rol van DGZ: in 2024 werden onder meer duizenden laboratoriumanalyses gerealiseerd, circa 3.400 abortusdossiers onderzocht en meer dan 7.400 autopsies uitgevoerd, meer dan 12 miljoen oormerken geleverd, duizenden verplaatsings- en identificatiedocumenten verstuurd, zowel per post als digitaal. De klanten van DGZ konden ook vorig jaar rekenen op uitgebreid advies en ondersteuning door verschillende medewerkers: er werden meer dan 1.000 bedrijfsbezoeken uitgevoerd in het kader van identificatie, registratie en gezondheidszorg, en zo’n 19.000 klanten kregen meermaals telefonisch advies via de helpdeskwerking van DGZ.

Een greep uit een aantal gegevens uit het DGZ jaarverslag 2024.
Samen met alle medewerkers kijkt voorzitter Pieter Obin met vertrouwen naar de toekomst: DGZ blijft inzetten op samenwerking, innovatie en preventie om de diergezondheid in Vlaanderen naar een nog hoger niveau te tillen. "Als trouwe bondgenoot staat DGZ klaar om veehouders en hun dierenartsen te ondersteunen met deskundig advies, innovatieve laboanalyses en efficiënte registratiesystemen. Samen staan we sterk voor de toekomst van de veehouderij”, aldus Pieter.