DGZ lanceert analysepakket voor neonatale kalverdiarree (NKD)
Neonatale kalverdiarree (NKD) is dé belangrijkste doodsoorzaak bij kalveren jonger dan een maand, en treft maar liefst één op vijf dieren. Om veehouders en dierenartsen te ondersteunen in het achterhalen van de oorzaak van NKD, lanceert DGZ op 18 oktober de "bedrijfsscan kalverdiarree", een uitgebreid PCR-detectiepakket. Aan de hand van geavanceerde PCR-testen wordt de oorzaak van NKD snel en nauwkeurig gedetecteerd, zodat de ziekte kan worden behandeld en preventieve maatregelen kunnen worden opgesteld.
De impact van NKD
Neonatale kalverdiarree (NKD) is al jaren één van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij kalveren in hun eerste levensweken en wordt beschouwd als de meest gediagnosticeerde doodsoorzaak bij kalveren jonger dan een maand. Met één op de vijf kalveren die NKD ontwikkelt, is de impact op rundveebedrijven aanzienlijk: het leidt tot sterfte, aanzienlijke economische verliezen en een verminderde melkproductie op latere leeftijd.
De meest voorkomende ziekteverwekkers in België zijn het boviene rotavirus, het boviene coronavirus, E. coli, Salmonella enterica en Cryptosporidium parvum. Het is essentieel om na te gaan welke ziektekiemen de diarree veroorzaken, want elke ziekteverwekker heeft zijn eigen:
- plaats, wijze en tijdstip van besmetting,
- hygiënemaatregelen,
- vaccinatiestrategie,
- effectieve medicatie.
Dit maakt een oorzaakgerichte aanpak essentieel voor het behandelen van de ziekte en het opstellen van preventieve maatregelen.
Ontdek de kracht van de bedrijfsscan kalverdiarree
DGZ lanceert vandaag een uitgebreid detectiepakket om met de hoogste gevoeligheid verschillende PCR-onderzoeken uit te voeren die de verschillende infectieuze oorzaken van NKD identificeren. De bedrijfsscan kalverdiarree omvat 4 PCR-testen (Cryptosporidium parvum, boviene coronavirus, boviene rotavirus en Salmonella enterica spp.) en een aërobe cultuur. Indien uit de cultuur E. coli wordt geïsoleerd, kan er nadien op vraag van de dierenarts een pathotypering worden uitgevoerd (aan te vragen via mail naar helpdesk@dgz.be). Deze pathotypering maakt het mogelijk om een onderscheid te maken tussen Enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC), Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC) én niet-pathogene E. coli-soorten.
Ben je op zoek naar een oplossing voor NKD? Maak dan zeker gebruik van ons nieuw PCR-detectiepakket "bedrijfsscan kalverdiarree" (via het formulier onderzoek herkauwers). Het tarief van dit pakket is op aanvraag. Contacteer onze helpdesk via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23, onze medewerkers helpen je graag verder.