078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is EHD?

Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een orbivirus (type RNA-virus). De ziekte komt voornamelijk bij herten voor, maar ook runderen en schapen kunnen ziek worden. EHD is geen zoönose en dus niet overdraagbaar op mensen. Deze virale ziekte wordt net zoals blauwtong verspreid door knutten (Culicoides).

Het virus tast de binnenzijde van de kleine bloedvaten aan, waardoor oedeem (vochtophoping), bloedingen en ulcera (zweren) kunnen ontstaan die zich uiten in symptomen als ontstekingen in de mond, neus en darmen, maar ook kreupelheid.

Detectie van EHD

Sinds 2008 staat EHD op de lijst van het Office International des Epizooties (OIE), een organisatie die wereldwijd dierziekten monitort. België is momenteel nog steeds vrij van EHD, maar waakzaamheid is geboden aangezien de ziekte in november 2022 voor het eerst op het Europese grondgebied bij runderen werd vastgesteld.

Het is dan ook belangrijk om EHD tijdig en nauwkeurig te diagnosticeren. Hiervoor kun je een beroep doen op de twee nieuwe analyses die DGZ Labo sinds kort aanbiedt:

  • ELISA: Deze test screent op de aanwezigheid van antistoffen tegen alle gekende EHDV serotypes in serum. Zo kun je eenvoudig bepalen of de dieren in contact zijn geweest met het virus. De seroconversie treedt op tussen 7 en 15 dagen na de infectie.
  • PCR: Deze test detecteert de aanwezigheid van genetisch materiaal van EHDV in ongestold bloed en weefsel. De PCR-test kan gepoold worden voor maximaal 10 monsters. Dit is een nuttige methode om dieren te controleren op de aanwezigheid van het agens, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld import en export.

Meer weten over deze nieuwe analyses?

Heb je interesse in een van deze analyses of wil je meer weten over de prijs ervan? Neem dan contact op met onze helpdesk op 078 05 05 23 of mail naar helpdesk@dgz.be. Onze medewerkers helpen je graag verder met al je vragen over deze en andere laboanalyses.