In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is blauwtong?

Blauwtong is een niet-besmettelijke virusziekte die voorkomt bij herkauwers zoals schapen, geiten en runderen. De ziekte kan veroorzaakt worden door meer dan 24 verschillende serotypen, waarvan serotype 3 (BTV3) verantwoordelijk is voor de huidige uitbraken in Nederland en België.

Er worden voortdurend nieuwe uitbraken gedetecteerd op rundvee- en schapenbedrijven. Er zijn inmiddels meer dan 1.400 beslagen getroffen, goed voor meer dan 2.100 bevestigde besmettingen. De economische impact is aanzienlijk, omdat de import- en exportregels van levende dieren en producten hierdoor verstrengd zijn. Er gold lang een meldingsplicht aan het FAVV na besmetting, maar dit werd recent opgeheven (van 16/09/2024 tot en met 31/12/2024). Tijdige vaccinatie blijft de beste preventieve maatregel, want een echte behandeling is er voorlopig niet.

DGZ en MCC bieden nieuwe analyses aan
   

Detectie van antistoffen tegen BTV via melk

Vanaf vandaag biedt MCC een nieuw ELISA-onderzoek aan waarmee antistoffen tegen het blauwtongvirus nu ook via melk kunnen worden opgespoord. Dit onderzoek detecteert antistoffen tegen alle mogelijke serotypen van het virus, en is dus niet specifiek voor BTV3. Een tankmelkmonster kan al positief testen van zodra er 4 dieren van de 100 besmet zijn met het virus. Het is belangrijk te vermelden dat gevaccineerde dieren ook positief kunnen testen. De doorlooptijd van deze analyse bedraagt maximaal 4 werkdagen.

Ben je op zoek naar een snelle en eenvoudige screening van je melkveebedrijf? Laat dan zeker je tankmelk of individuele koemonsters onderzoeken op antistoffen van het blauwtongvirus. Het tarief van deze analyse vind je terug in de tarievenlijst van MCC

Detectie van BTV3 in EDTA-bloed en organen 

Vanaf heden biedt DGZ een specifieke PCR-test aan waarmee het serotype BTV3 kan worden opgespoord. Deze test kan zowel op ongestold bloed (EDTA) als op organen (milt en weefsels van geaborteerde foeti) uitgevoerd worden. Net zoals bij de algemene PCR BTV kan er gepoold worden tot maximaal 10 monsters. De doorlooptijd van deze analyse bedraagt maximaal 3 werkdagen.

Heb je interesse in een specifiek onderzoek naar het serotype BTV3 of wil je gevaccineerde dieren laten onderzoeken? Het tarief van deze analyse vind je terug in de tarievenlijst van DGZ

Overzicht van de analyses voor BTV

In onderstaande tabel vind je alle blauwtong-analyses waarvoor je bij DGZ en MCC terecht kan:

Bij vragen over deze analyses kun je steeds terecht bij onze helpdesk. 

  • Helpdesk DGZ: helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23. 
  • Helpdesk MCC: info@mcc-vlaanderen.be of 078 15 47 10.