Deel jouw ervaring met enterokokken!
Enterokokken vormen een veelvoorkomend probleem op braadkuikenbedrijven, wat leidt tot economische schade en een verhoogd antibioticagebruik. Om beter inzicht te krijgen in de maatregelen die pluimveehouders nemen om enterokokken te bestrijden, vragen we houders van braadkuikens, hun dierenartsen en andere erfbetreders om onze korte vragenlijst in te vullen, zelfs als je geen uitbraken hebt op je bedrijf.
De Enterococcus spp.-bacterie maakt deel uit van de darmmicrobioom van gezonde kippen, maar kan ook leiden tot gewrichts-, pees- en dooierrestontstekingen. Besmetting met deze bacterie is een veelvoorkomend probleem op , wat niet alleen economische schade veroorzaakt, maar ook kan leiden tot een verhoogd antibioticagebruik.
Met de strengere regelgeving die de Europese Animal Health Law bepaalt om antibiotica niet preventief te gebruiken, is er in de pluimveesector een sterke behoefte aan gerichte monitoring en effectieve preventieve maatregelen. Pluimveehouders- en dierenartsen zoeken oplossingen die het antibioticagebruik verlagen, zonder een toename van het aantal enterokokken-infecties. Om hen hierbij te ondersteunen, werd het MonEntero-project opgericht.
Deel jouw ervaring met enterokokken
Bepaalde managementfactoren, zoals opstartmanagement en staltemperatuur, spelen een belangrijke rol in het voorkomen van enterokokken-infecties. Om een beter inzicht krijgen in de maatregelen die pluimveehouders toepassen in de bestrijding van enterokokken, werd binnen het MonEntero-project een vragenlijst opgesteld. We roepen dan ook alle braadkuikenhouders en hun dierenartsen op om de vragenlijst in te vullen, ook als er geen enterokokken-uitbraken (geweest) zijn op het bedrijf.
Voor meer informatie over het project kan je mailen naar helpdesk@dgz.be, met vermelding van “MonEntero” in het onderwerp.
Ontdek de projectpartners
Dit project is een EIP-project van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, en wordt medegefinancierd door de Europese Unie.