In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is PathoSense? 

Als dierenarts wil je snel en betrouwbaar ziekteverwekkende pathogenen opsporen bij dieren. Traditionele methoden, zoals PCR-tests, vereisen echter dat je vooraf al een vermoeden hebt van de ziekteverwekker. Bovendien is de kans groot dat er meer dan één ziektekiem een rol speelt. Dankzij PathoSense identificeer je met slechts één monster alle virussen en bacteriën identificeren die aanwezig zijn in het dier op het moment van bemonstering. Met een gepatenteerde swab kan je eenvoudig monsters verzamelen en pathogenen in het monster opzuiveren.

Hoe stuur ik een analyse in? 

1. Bestel het monsternamepakket

De kit met de gepatenteerde PathoSense-swab kan je bestellen via DGZ. Zowel afhaling aan het loket als levering bij de dierenarts is geheel kosteloos. De kit kan eenvoudig worden bewaard op kamertemperatuur. 

2. Correcte monstername

Bij de analyse is een correcte monstername op de plaats waar de pathologie zich afspeelt zeer belangrijk. Bekijk de instructievideo's die je stap voor stap uitleggen hoe je dat moet doen, zodat je het meeste uit de PathoSense-analyse haalt. Ook het tijdstip van monstername is belangrijk: PathoSense geeft voornamelijk een beeld van wat er zich op dat exacte moment in het dier afspeelt en vermenigvuldigt.

Nadat het monster wordt afgenomen, wordt het monster bewaard en getransporteerd bij 4 °C.

3. Bezorg de monsters samen met het aanvraagformulier aan DGZ

Je kunt de monsters eenvoudig afgeven aan het loket van DGZ in Lier of Torhout, of gebruikmaken van de gratis DGZ-koerierdienst, die ze rechtstreeks bij jouw praktijk ophaalt. Naast de monsters voor de PathoSense-diagnostiek, kun je ook bijkomende monsters voor bacteriologisch en PCR-onderzoek aanleveren, volgens de geldende instructies. Ook kun je de monsters kosteloos achterlaten in de PathoSense-monsterfrigo aan de Faculteit Diergeneeskunde, met dagelijks transport naar DGZ.

Voor een vlotte verwerking raden we aan de monsters indien mogelijk aan het begin van de week te bezorgen. De doorlooptijd bedraagt 8 werkdagen.

4. Meld het monster aan via de PathoSense-app

Meld het monster aan in de PathoSense-app. Hoe ga je tewerk?

  • Download de Pathosense-app gratis via de Apple App Store en Google Play Store. 
  • Registreer je als dierenarts via deze link: pathosense.com/user/register.
  • Ga naar de app en scan de QR-code op de PathoSense-spuit met de camera van jouw smartphone.

5. Ontvang de resultaten in de PathoSense-app

DGZ Labo voert de PathoSense-analyse 1 keer per week uit, wat betekent dat de gemiddelde doorlooptijd maximum 8 werkdagen is (met uitzondering van vakantieperiodes). Je ontvangt het PathoSense-rapport als bijlage bij het beproevingsverslag (met daarbij de resultaten van eventuele andere analyses binnen hetzelfde dossier). Van zodra de resultaten bekend zijn, vind je ze ook in de app op je smartphone, waar je ze eenvoudig als een pdf-rapport naar jezelf kunt mailen. 

Meer weten? 

Bij vragen kun je steeds terecht bij helpdesk@dgz.be of het nummer 078 05 05 23.