Hygiëne in de kraamstal: hoe pak je dat aan?
Een optimaal kraamstalmanagement is essentieel voor de start van het leven van een big. Hygiënisch te werk gaan vormt hierbij een belangrijk aspect, want door biggen te manipuleren bestaat de kans dat ziektekiemen zich tussen tomen gaan verspreiden. Hoe je dit kunt aanpakken, kom je te weten van deelnemers aan het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”, die graag hun tips hierover delen.
Met het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”, gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, krijgen een aantal West-Vlaamse varkenshouders en hun bedrijfsdierenarts sinds 2022 individuele begeleiding rond kraamstalmanagement, essentieel voor de goede start van een big. Vorig jaar verzamelden projectpartners DGZ en Inagro al een eerste reeks tips (protocollen), gebaseerd op de feedback van de deelnemers. Dit jaar delen we graag drie nieuwe protocollen waar elke varkenshouder mee aan de slag kan.
Een goede start is van levensbelang voor een big. Die heeft namelijk niet alleen een impact op het antibioticagebruik en de gezondheid van de varkens, maar bepaalt ook hun verdere prestaties. Kortom, een goed kraamstalmanagement is de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie. In het protocol dat we hier delen, kom je te weten hoe je dankzij hygiënisch handelen bijdraagt aan die zo cruciale eerste momenten van de big.
> Protocol 7: HYGIËNISCH HANDELEN
Volgende protocollen:
In volgende nieuwsbrieven krijg je tips over een schone zeug in een propere stal en optimaal injecteren.
Verder op onze website vind je de vorige protocollen rond Boerenvreugde in de kraamstal.
LEES MEER:
Meer info over het project 'Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen' vind je op onze overzichtspagina met projecten rond varkensgezondheid.
Het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen” wordt gesteund door de provincie West-Vlaanderen en www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/
De projectpartners: