Hygiëne bij diarree: enkele praktische tips
Gespeende biggen ondervinden vaak last van diarree, een aandoening die leidt tot verminderde prestaties van de biggen, een verhoogd geneesmiddelengebruik en mogelijk zelfs sterfte. Het is dan ook cruciaal om preventieve maatregelen te nemen. We delen graag enkele praktische tips die werden verzameld tijdens het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”.
Het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen”, gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, biedt sinds 2022 individuele begeleiding aan een aantal West-Vlaamse varkenshouders en hun bedrijfsdierenartsen. De focus ligt op kraamstalmanagement, cruciaal voor de goede start van biggen. Waarom is dit belangrijk? Een goede start beïnvloedt het antibioticagebruik en de gezondheid van de varkens en het bepaalt de toekomstige prestaties van de dieren. Kortom, optimaal kraamstalmanagement vormt de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie.
Projectpartners DGZ en Inagro hebben de afgelopen twee jaar waardevolle tips en protocollen verzameld. Dit jaar delen we drie nieuwe protocollen met de hele sector. In het nieuwe protocol over klauwgezondheid vind je praktische tips en methoden om de klauwen van je varkens in optimale conditie te houden.
Raadpleeg het laatste protocol van dit jaar waarin we tips delen over preventie van en hygiëne bij diarree.
> Protocol 12: HYGIËNE BIJ DIARREE
Vorige protocollen:
Op onze website vind je alle protocollen rond Boerenvreugde in de kraamstal die tot nu toe verschenen zijn.
LEES MEER:
- Meer info over het project 'Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen' vind je op onze overzichtspagina met projecten rond varkensgezondheid.
Het project “Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen” wordt gesteund door de provincie West-Vlaanderen en www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/
De projectpartners: