078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Deze week kregen we de eerste monsters binnen van verdenkingen op blauwtong, voorlopig zijn de resultaten nog niet gekend. Deze meldingen, samen met de bevestigingen in Duitsland en Nederland, bevestigen dat we uiterst alert moeten blijven.

Welke monsters nemen?

Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Heb jij of je dierenarts een vermoeden dat een of meerdere van je dieren besmet zijn, contacteer dan onmiddellijk de Lokale Controle Eenheid van het FAVV. Laat zeker ook monsters nemen/neem monsters voor onderzoek op blauwtongvirus. In deze publicatie van het FAVV vind je o.a. alle uitleg over de monsternemingen en analyses die moeten worden uitgevoerd bij een dier verdacht van blauwtong. De analysekosten worden betaald door het FAVV.

Vaccineren tegen blauwtong

Vaccinatie tegen blauwtong wordt ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Ondertussen zijn 3 vaccins goedgekeurd door het FAGG. We herinneren dierenartsen eraan om telkens gebruik van een vaccin tegen blauwtong binnen de 15 dagen te registreren in Sanitel.

Onlangs gaven we een webinar met meer info over de vaccinatie. Heb je deze gemist? Klik dan op de link hieronder om de video en de antwoorden op de vragen tijdens het webinar te bekijken.

Symptomen

Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-webpagina.

   

Geef je dieren een goede verzorging en vooral: wees alert!