Bescherm je schapen en runderen tegen blauwtong door vaccinatie
Na Nederland werd begin mei ook in België het vaccin Syvazul goedgekeurd, een vaccin dat bescherming biedt tegen het blauwtongvirus type 3 dat zowel rundvee als schapen treft. Deze week werden de eerste dieren reeds gevaccineerd. Spreek je dierenarts alvast aan zodat die het vaccin kan bestellen, om de kans op besmetting door de knutten voor te zijn.
België is sinds oktober 2023 risicogebied voor blauwtong serotype 3 (BTV3). Tot op heden bleef het aantal bevestigde gevallen in ons land beperkt, maar de knutten worden stilaan terug actief waardoor de kans op viruscirculatie weer toeneemt. Vooral schapen kunnen ernstig ziek worden na een besmetting met het blauwtongvirus. De sterfte bij schapen in Nederland was het afgelopen najaar dan ook enorm, maar ook bij runderen was de impact van het BTV serotype 3 aanzienlijk.
Vaccinatie blijft de beste manier om dieren te beschermen tegen het blauwtongvirus. Begin mei werd een vaccin tegen serotype 3 goedgekeurd door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voor gebruik in ons land. Het vaccin is sinds deze week beschikbaar bij de groothandel en de eerste schapen en runderen werden reeds gevaccineerd. Wie zijn dieren nog tijdig wil beschermen tegen dit serotype, contacteert dus best zo snel mogelijk zijn dierenarts die het vaccin alvast kan bestellen via de groothandel.
Wees waakzaam!
Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte: heb je een vermoeden dat een of meerdere van je dieren besmet zijn, contacteer dan de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie instructies FAVV monsterneming blauwtong-EHD-verdenking). De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de FAVV-website vind je een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen, ...).
Symptomen
Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Ook kreupelheid door ontsteking van de kroonrand komt voor. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-webpagina.