078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Snelle diagnose

Laat zo snel mogelijk vaststellen of er wel degelijk sprake is van blauwtong. Contacteer daarom je (erkende) dierenarts zodat hij twee volledig gevulde buisjes bloed kan nemen: een droog buisje voor serumonderzoek (aan de hand van ELISA) en een buisje met EDTA voor virologisch onderzoek (aan de hand van de PCR). Als het dier gestorven is, kunnen als alternatief ook organen worden genomen, bij voorkeur de milt, maar ook lymfeknopen, lever, nier of letsels op deze organen/weefsels kunnen worden ingestuurd.

Correct ingevulde formulieren

De dierenarts bezorgt deze monsters onmiddellijk aan DGZ. Belangrijk hierbij is dat het ingevulde analyseaanvraagformulier van Sciensano wordt toegevoegd, waarop alle relevante gegevens in verband met de verdenking goed zijn ingevuld (zie afbeelding). Let erop dat onderaan in het vak ‘Reden waarom u de analyse aanvraagt’ het bolletje bij “Verdenking (verdachte symptomen) aangekruist is en dat eraan is toegevoegd: “BT/EHD” en een beschrijving van de symptomen. Door dit goed in te vullen, zullen de kosten voor de analyse doorgerekend worden aan het FAVV. Let wel: de kosten van het bedrijfsbezoek, de monsternemingen door de dierenarts en eventuele bijkomende onderzoeken/autopsie zijn wel ten laste van de verantwoordelijke/aanvrager (zoals aangegeven op het aanvraagformulier).

Correct ingevuld analyseaanvraagformulier Sciensano
Afbeelding: Voorbeeld van een correct ingevuld Sciensano-analyseaanvraagformulier.

    

Daarnaast is het ook het formulier voor de verplichte melding van een aangifteplichtige ziekte belangrijk. Dit wordt ingevuld door de dierenarts samen met de verantwoordelijke van de dieren en bezorgd aan de LCE.

Hoe herken je blauwtong?

Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-webpagina.

   

Geef je dieren een goede verzorging en vooral: wees alert!