Veilig uitweiden: bescherm je dieren tegen besmettingen
Het weideseizoen komt stilletjesaan op gang, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van jouw dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals IBR en BVD tegengaan. Zorg er daarom voor dat je inspanningen in de strijd tegen deze ziekten niet voor niets zijn geweest en beperk de risico’s bij het uitweiden. In dit nieuwsitem geven we graag wat tips om op je op weg te helpen.
Elk contact, direct of indirect, kan ziekteverwekkers overbrengen. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen:
- Controleer de afsluiting van de weide regelmatig om er zeker van te zijn dat ze stevig en volledig intact is, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen.
- Vermijd gemeenschappelijke koepaden voor je dieren.
- Laat de kwaliteit van het drinkwater op de weide regelmatig controleren.
- Voorkom dat de dieren drinken uit sloten of plassen die ook door andere weiden gaan.
- Plaats een extra omheining: omdat bepaalde infecties, zoals IBR, zich over korte afstanden via de lucht kunnen verspreiden, is het raadzaam om bij gemeenschappelijke delen van de omheining een extra afsluiting te plaatsen. Dit voorkomt fysiek contact met de runderen van de aangrenzende weide. Een afstand van minstens 3 meter tussen de afsluitingen van de aangrenzende weide wordt aanbevolen.
- Volg de wetgeving: om te voorkomen dat dieren op andere bedrijven besmet raken, vereist de wetgeving dat dieren van bedrijven met een I2-afmeststatuut voor IBR en dieren met het statuut IPI of IPI-verdacht voor BVD niet op de weide mogen. Weidegang op besmette bedrijven (I2) is alleen mogelijk onder aanvullende voorwaarden en met een verklaring van weidegang.
- Wees alert op insecten: runderhorzels, vliegen, dazen en muggen kunnen ziektes overbrengen. Kriebelmuggen bijvoorbeeld kunnen het Schmallenbergvirus verspreiden. Overweeg om drachtige dieren op te hokken tijdens de periode dat deze muggen actief zijn. Daarnaast bestaat het risico dat je dieren na de winterstalperiode terechtkomen op een weide die besmet is met teken die weidekoorts kunnen veroorzaken.
Vermoeden van besmetting?
Als je vermoedt dat je dieren, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je hebt genomen, toch besmet kunnen zijn, is het essentieel om dit met je bedrijfsdierenarts te bespreken en de nodige bloedmonsters te laten nemen voordat je de dieren weer op stal zet. Zo wordt eventuele besmetting vroegtijdig opgespoord.
Meer informatie
Lees onze website indien je meer informatie wilt over parasitaire infecties bij rundvee. Onze helpdeskmedewerkers zijn altijd beschikbaar om je meer info te geven, via helpdesk@dgz.be of telefonisch op het nummer 078 05 05 23.