In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Vanaf 1 september 2024 mogen dierenartsen alleen quinolones en cefalosporines van de derde en vierde generatie (= kritieke antibiotica) voorschrijven, verschaffen of toedienen als een gevoeligheidstest (antibiogram) aantoont dat de te behandelen infectie wordt veroorzaakt door een bacteriestam die alleen gevoelig is voor het geteste kritieke antibioticum. 

Koninklijk besluit van 21 juli 2016

Het koninklijk besluit van 21 juli 2016 bepaalt dat laboratoria die deze antibioticagevoeligheidstesten uitvoeren een algemene kwaliteitsnorm moeten hebben behaald voor:

  • Ofwel het uitvoeren van testen (waaronder een interlaboratoriumringtest);
  • Ofwel de staalname voor bacteriologisch onderzoek en de isolatie van bacteriën;
  • Ofwel het uitvoeren van gevoeligheidstesten voor antibiotica, waarvan minstens één test werd geaccrediteerd (door BELAC of een gelijkaardige instelling).

Onderstaande kwaliteitsnormen worden aanvaard (niet-exhaustieve lijst):

  • De interlaboratoriumtesten worden uitgevoerd in overeenstemming met de ISO-norm 17043.
  • De kwaliteitsnorm voor laboratoria voor humane klinische biologie erkend volgens het KB van 03/12/1999, zie Klinische gezondheid | erkenning laboratoria klinische biologie | sciensano.be en de praktijkrichtlijn klinische biologie.
  • De normen ISO 17025 (voor de diergeneeskunde) en ISO 15189 (voor de humane geneeskunde).
    • U kunt de door BELAC geaccrediteerde laboratoria opzoeken via de lijst van de geaccrediteerde instellingen.Vul de volgende zoekcriteria in om een door BELAC geaccrediteerd laboratorium terug te vinden:
      • Onder Beproevingslaboratoria (TEST)- selecteer de naam van de geaccrediteerde instelling of
        - selecteer onder activiteit ‘Microbiological’ en vervolgens onder product/dienst ‘Animal fluids & tissue’
      • Onder Medische laboratoria (MED)- Selecteer de naam van de geaccrediteerde instelling of
        - Selecteer onder activiteit ‘Microbiology’ en vervolgens onder product/dienst ‘Human material, tissue, fluids’
  • Laboratoria in andere EU-lidstaten moeten door de betreffende nationale accreditatie-instantie zijn geaccrediteerd volgens normen die overeenstemmen met de Belgische normen.

DGZ Labo is geaccrediteerd

Als dierenarts ben je ervoor verantwoordelijk dat je een beroep doet op een laboratorium met de juiste accreditatie. DGZ Labo beschikt over de accreditatie die een labo nodig heeft om antbioticaresistentie na te gaan. Sinds juli 2016 kan de antibioticagevoeligheid van bacteriën namelijk enkel nog bepaald worden in een BELAC- (Belgische Accreditatieinstelling) of een equivalent geaccrediteerd laboratorium.