Alert blijven voor IBR: nieuwe insleep en verdachte gevallen in West-Vlaanderen
Op 20 maart 2024 is helaas in het eerder gecommuniceerde ‘gebied van verhoogde waakzaamheid’ in West-Vlaanderen een nieuw geval van recente IBR-insleep bevestigd. Naast dit incident zijn er 4 andere verdachte gevallen waarbij momenteel acties worden ondernomen. Daarnaast zijn over heel Vlaanderen ook gevallen van (beperkte) insleep gerelateerd aan aankopen en onveilige handelspraktijken. De oproep tot waakzaamheid in de West-Vlaamse regio, en bij uitbreiding over heel Vlaanderen, blijft daarom van kracht.
Nieuwe insleep in ‘gebied van verhoogde waakzaamheid’
Op 20 maart 2024 is in het ‘gebied verhoogde waakzaamheid’ (de regio Middelkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Gistel, Koekelare, Ichtegem, Jabbeke, Zedelgem, Torhout, Kortemark, zie ook eerder nieuwsitem: Blijf alert voor IBR: uitbreiding verhoogd risico in West-Vlaanderen) een nieuw geval van IBR-insleep bevestigd. DGZ heeft contact opgenomen met alle bedrijven in de directe buurt alsook contactbedrijven. Dit nieuw geval van insleep op een gemengd bedrijf werd ontdekt via een extra tankmelkonderzoek, dat midden maart in het kader van de verhoogde waakzaamheid werd uitgevoerd op kosten van het Sanitair Fonds.
Momenteel worden in West-Vlaanderen nog 4 andere bedrijven met verdachte resultaten nauwlettend opgevolgd. Deze nieuwe (verdachte) gevallen onderstrepen het belang van een aanhoudende waakzaamheid, waardoor het gebied van verhoogde waakzaamheid gehandhaafd blijft. Begin deze week heeft DGZ nog heel wat bedrijven aangespoord tot een extra bloedname in het kader van het “verhoogd risico op IBR”. Wij verzoeken iedereen om hieraan tijdig gehoor te geven.
DGZ benadrukt het belang van bioveilig werken.
Blijvend alert – zeker bij aankopen
Naast de recente gevallen van insleep in de bovenvermelde regio in West-Vlaanderen, roepen wij de gehele Vlaamse sector op om de nodige aandacht aan IBR te besteden bij handel en aankopen.
Vanaf 1 februari 2024 tot op vandaag werden 7 bedrijven geconfronteerd met positieve (bevestigde) aankopen, waarvan twee bedrijven helaas ook verspreiding binnen het bedrijf hebben ervaren. Wat nog maar eens wijst op het significant risico op IBR-insleep bij handel én het belang van bioveiligheid, o.a. via veilige handelspraktijken of via isolatie waarbij de geïsoleerde runderen pas aan de inrichting worden toegevoegd na een volledige en gunstige aankoopprocedure die correct werd uitgevoerd en opgevolgd.