078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het Begrotingsfonds, beter bekend als het "Sanitair fonds" of kortweg “Het Fonds”, biedt financiële ondersteuning aan de houder voor sanitaire maatregelen en -initiatieven die worden genomen om bepaalde dierziekten die een belangrijke economische impact kunnen hebben op de landbouwsector, maar ook op de gezondheid en het welzijn van productiedieren, te voorkomen en te bestrijden. Het komt onder meer tussenbeide om de waarde van de dieren in geval van verplichte slachting of ruiming te compenseren, voorziet in een tussenkomst in de verplichte dierenartsenbezoeken en in de kosten van monsternemingen en analyses, en financiert onderzoeksprogramma's.   

Verzendingdata van de facturen:
  • Sector schapen, geiten, herten: 17 mei 2024
  • Sector runderen: 30 oktober 2024
  • Sector varkens: 29 november 2024
  • Sector pluimvee: 29 november 2024

 

Hoe worden de bijdragen berekend?
   
Sector schapen, geiten en herten

De bijdrage is verschuldigd voor elk beslag met schapen, geiten en herten dat bestaat uit minimaal 6 vrouwelijke dieren van meer dan 6 maanden oud. Het bedrag wordt berekend op basis van de samenstelling van het beslag dat opgegeven werd in de 15 decembertelling van 2022.

Voor de exploitanten die hun inventaris niet op 15 januari 2024 hebben ingediend, wordt het bedrag van de factuur verhoogd met 20% overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 14 maart 2023 betreffende de verplichte bijdragen in de sector "schapen-geiten-herten".

>> Meer info: https://www.health.belgium.be/nl/bijdragen-sector-schapen-geiten-hertachtigen.

   
Sector pluimvee

In 2024 worden belangrijke wijzigingen ingevoerd in de manier waarop de verplichte bijdragen voor de pluimveesector worden berekend, waaronder:

  • de verdubbeling van het factuurbedrag
  • het einde van de vrijwillige bijdrage voor de volgende productietypes: biologisch, scharrel, vrijloop,...

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal later nog communiceren met meer uitleg over de nieuwe veranderingen, ondertussen kan je de website van het Sanitair Fonds raadplegen voor meer informatie.

>> Meer info: https://www.health.belgium.be/nl/sector-pluimvee

   
Sector runderen

De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:

  • het sanitaire risico verbonden aan het beslag;
  • het aantal en de leeftijd van de dieren die geboren, gehouden en toegevoegd werden aan het beslag tijdens de referentieperiode.

Nieuw dit jaar :

  • bijdrage van veehandelaarssector aan de verplichte bijdragen
  • de éénmalige bijdrage voor de vergoeding van hervallers in het kader van het verwerven van het vrije statuut voor IBR via een verhoging van de inningen voor de volgende categorieën : B04, B05 en B06.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal later nog communiceren met meer uitleg over de nieuwe bijdragen.

De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in SANITEL voor de referentieperiode die loopt van 01/09/2023 tot 31/08/2024.

>> Meer info: https://www.health.belgium.be/nl/rundvee.

    
Sector varkens

De verplichte bijdragen worden berekend in functie van:

  • de capaciteit van het beslag: aantal fokvarkensplaatsen en het aantal vleesvarkensplaatsen;
  • het open of gesloten karakter (een 1-1 relatie wordt beschouwd als een gesloten karakter) van deze plaatsen.

De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in SANITEL voor de referentieperiode die loopt van 01/07/2023 tot 30/06/2024.

>> Meer info: https://www.health.belgium.be/nl/dierengezondheidsfonds-sector-varkens.

   

Stopzetting activiteiten

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVL) vestigt de aandacht van veehouders die hun activiteiten willen stopzetten op het belang om hun situatie bij DGZ te regulariseren:

  • vóór de datum van facturering voor de sector schapen-geiten-herten en pluimvee;
  • vóór het einde van de referentieperiode voor de sectoren runderen en varkens.

In haar bericht herinnert FOD VVVL aan de procedures die worden toegepast in geval van niet-betaling of gedeeltelijke betaling van de factuur:

  • wanneer een eerste herinnering wordt verstuurd, worden de kosten vastgesteld op € 50 bovenop het bedrag van de factuur.
  • als er een tweede herinnering moet worden verstuurd, wordt het factuurbedrag met 20% verhoogd, met een minimum van € 50.

Als je de factuur niet hebt ontvangen, kan je een duplicaat bij het FOD VVVL aanvragen.

   

Indienen van bezwaarschriften

Bij betwisting van de factuur, kun je een bezwaarschrift indienen bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu binnen de 30 dagen na de datum van die factuur (de datum op de poststempel wordt in aanmerking genomen). Dit kan ofwel via post of e-mail.

De termijn van 30 dagen voor het indienen van een bezwaarschrift wordt strikt gehandhaafd om een snelle afhandeling van de dossiers te garanderen.

   

Hou je gegevens actueel!

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vestigt ook de aandacht van de operatoren op het belang om de situatie van hun bedrijf actueel te houden bij de erkende verenigingen (ARSIA en DGZ), aangezien de facturering op deze gegevens gebaseerd is. De operator is verantwoordelijk voor de correctheid en het actueel houden van de gegevens zoals capaciteit of financieel verantwoordelijke in de SANITEL database.

   

Bijkomende informatie

 

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

    

Logo FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu