Programma studieavonden Schapenhouden actueel aangepast omwille van blauwtongsituatie
Gezien de recente ontwikkelingen in het kader van blauwtong, past Schapenhouden actueel het programma van hun studieavonden aan. Dierenartsen Norbert Steurbaut en Eva Van Mael (DGZ) gaan dieper in op de ziekte en de stand van zaken. Ontdek het nieuwe programma en schrijf je in voor een van de studieavonden en/of bedrijfsbezoeken.
Aangezien eerder deze week een geval van blauwtong in België werd bevestigd, vonden de organisatoren van de studieavonden Schapenhouden actueel het aangewezen om het programma hiernaar aan te passen. Bij deze de nieuwe invulling, aangegeven in blauw.
Programma studieavonden
- Inleiding
Jan Eskens | Departement Landbouw en Visserij -
Blauwtong, een stand van zaken (situatie in België/Nederland en de geldende maatregelen)
Eva Van Mael | Dierenarts DGZ -
De blauwtongziekte bij schapen (symptomen, gevolgen, behandeling...)
Norbert Steurbaut | Dierenarts
PAUZE
- Fokkerij met een focus op de toekomst:
- Selectie tegen wormgevoeligheid
Dr. Steven Janssens | KULeuven - Fokken met oog voor economische doelstellingen
Robrecht Vanden Broeck | KHV vzw
- Selectie tegen wormgevoeligheid
Bedrijfsbezoeken: waar en wanneer
De bedrijfsbezoeken starten telkens om 17.00 uur.
• 16 oktober 2023: Bedrijfsbezoek bij schapenbedrijf De Stalse Schans - Guido Gezellestraat 11 te Beringen.
De Stalse Schans is een bloeiende melkschapenboerderij met meer dan honderd lacterende ooien. In het jaar 2000 begon Willy Theunis met het melken van slechts 28 schapen. Dankzij een groeiende vraag heeft zijn kudde zich in de tussentijd aanzienlijk uitgebreid. Alle schapen op het bedrijf behoren tot het Belgische melkschapenras. De boerderij is ook een bekend rustpunt langs het fietsknooppuntennetwerk, waar bezoekers kunnen genieten van ambachtelijk schapenmelkijs, lokale bieren en een uitgebreide selectie schapenkazen en yoghurt.
• 23 oktober 2023: Bedrijfsbezoek bij schapenbedrijf 't Blatend schaapje - Berkstraat 7 te Oostrozebeke.
Leen Vynckier en Matthias Lefebvre zijn de drijvende krachten achter 't Blatend Schaapje. Het bedrijf begon oorspronkelijk met voornamelijk vleesschapen, maar heeft inmiddels een transformatie ondergaan tot een melkschapenboerderij. Alle melk wordt met vakmanschap verwerkt tot heerlijke kaas, yoghurt en ijs. De ambachtelijke producten vinden hun weg naar de consument via diverse korte ketenkanalen. Naast de melkschapen zijn er nog steeds vleesschapen aanwezig op het terrein.
• 26 oktober 2023: Bedrijfsbezoek bij schapenbedrijf De Brandt – Callebaut - Keimolen 8 te Moorsel.
Schapenmelkerij De Brandt / Callebaut begon in 2019 met het melken van schapen op de huidige locatie. Momenteel worden er 400-450 schapen, voornamelijk van het Lacaune-ras, gemolken. Het bedrijf heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de selectie van dieren, met een scherp oog voor de productie. Elke maand is er een afhaalmoment voor producten gemaakt van hun eigen melk.
Studieavonden: waar en wanneer
Het bedrijfsbezoek start om 17.00 uur met aansluitend om 19.00 uur de studieavond. Je kunt ook enkel deelnemen aan de studieavond, die eindigt omstreeks 22.30 uur. Aansluitend op de bedrijfsbezoeken vinden de studieavonden op volgende locaties plaats:
- 16 oktober 2023: Zaal ontmoetingshuis den tris: Steenstortstraat 8, 3582 Beringen
- 23 oktober 2023: Ginstezaal, Molstenstraat 83, 8780 Oostrozebeke
- 26 oktober 2023: Zaal Ons Dagelijks Groen, Kammenkouterstraat 80, 9310 Aalst
Inschrijven
De studieavonden en bedrijfsbezoeken zijn gratis. Om de studieavond vlot te laten verlopen, wordt gevraagd om jouw aanwezigheid te bevestigen en dit tot ten laatste de dag vóór de studieavond.
Aanmelden voor meerdere studieavonden is mogelijk. Gelieve in dat geval voor elke studieavond opnieuw in te schrijven. Voor de deelnemers aan het bedrijfsbezoek worden er tussendoor broodjes voorzien.
Meer informatie
Jan Eskens | Departement Landbouw en Visserij | jan.eskens@lv.vlaanderen.be | 0499 94 96 03
André Calus | Voorzitter PC Kleine Herkauwers | info@vsh.be | 0475 70 07 10