2024: een innovatief jaar boordevol nieuwe laboanalyses
In 2024 breidde DGZ Labo haar aanbod flink uit met een reeks nieuwe serologische, chemische en PCR-analyses. En dat bleef niet onopgemerkt op Agriflanders! Het enthousiasme en de positieve reacties van veehouders, dierenartsen en andere partners tijdens Agriflanders onderstrepen het belang van onze gezamenlijke inspanningen voor een gezonde en toekomstgerichte veehouderij. Benieuwd voor welke nieuwe analyses je bij ons terecht kunt? Ontdek ze in dit nieuwsitem.
Mycotoxines
Veevoeder speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van vee. Maar wist je dat schadelijke mycotoxines kunnen ontstaan op het veld en tijdens de opslag van veevoeder? Deze onzichtbare, giftige stoffen vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid van je vee. Dankzij onze nieuwe analyse krijg je snel en betrouwbaar inzicht in de aanwezigheid van de 14 meest voorkomende mycotoxines, zodat je het veevoeder indien nodig tijdig kunt aanpassen.
Pakket neonatale kalverdiarree
Neonatale kalverdiarree (NKD) is dé belangrijkste doodsoorzaak bij kalveren jonger dan een maand, en treft maar liefst één op vijf dieren. Aan de hand van geavanceerde PCR-testen en een aërobe cultuur wordt de oorzaak van NKD snel en nauwkeurig gedetecteerd, zodat de ziekte kan worden behandeld en preventieve maatregelen kunnen worden opgesteld. Indien uit een aërobe cultuur E. coli wordt geïsoleerd (zowel vanuit het pakket neonatale kalverdiarree als andere diagnostische onderzoeksvragen), kan er nadien op vraag van de dierenarts een pathotypering worden uitgevoerd.
Whole genome sequencing (WGS)
Dankzij WGS wordt het volledige genetische materiaal (genoom) van een bacterie in kaart gebracht op basis van een bacteriële cultuur of een stam waarvoor bewaring werd aangevraagd. Dit maakt het mogelijk om te identificeren welke bacterie aanwezig is en welke genetische eigenschappen, zoals antibioticaresistentie, deze bacterie bezit.
Analyses voor EHDV
België is momenteel nog steeds vrij van Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV), maar waakzaamheid is geboden aangezien de ziekte in november 2022 voor het eerst op het Europese grondgebied bij runderen werd vastgesteld. Om dierenartsen te ondersteunen bij de diagnose van deze ziekte, biedt DGZ Labo sinds dit jaar een PCR- en ELISA-analyse op EHDV aan.
- ELISA: Deze test screent op de aanwezigheid van antistoffen tegen alle gekende EHDV serotypes in serum. Zo kun je eenvoudig bepalen of de dieren in contact zijn geweest met het virus.
- PCR: Deze test detecteert de aanwezigheid van genetisch materiaal van EHDV in ongestold bloed (EDTA) en organen. Het uitvoeren van deze PCR-test is verplicht bij import uit een risicoland.
Analyses voor blauwtong
Eind 2023 kregen België en Nederland te maken met een nieuwe blauwtonguitbraak, waardoor beide landen hun blauwtongvrije status opnieuw kwijtraakten. Sindsdien blijft het aantal bevestigde broeihaarden toenemen. Dit toont de noodzaak aan van een snelle en effectieve detectie van de ziekte.
- ELISA: Wil je weten met welk serotype jouw melkvee in contact is gekomen? Met het ELISA-onderzoek van MCC worden antistoffen tegen alle mogelijke serotypen gedetecteerd via melk.
- PCR: Serotype 3 (BTV3) is verantwoordelijk voor de huidige uitbraken in Nederland en België. Met de PCR-test van DGZ kan BTV3 worden opgespoord in zowel ongestold bloed (EDTA) als organen.
Pakket EHDV/BTV PCR
De symptomen van EHDV en blauwtong zijn vaak erg vergelijkbaar, wat het stellen van de juiste diagnose bemoeilijkt. Dankzij het nieuwe gecombineerde PCR-pakket van DGZ kom je in één keer te weten met welke van deze twee ziekten een dier besmet is, zodat verspreiding tijdig kan worden voorkomen. Het detectiepakket omvat twee afzonderlijke PCR-tests: één voor EHDV en één voor blauwtong. Bij een positieve test op blauwtong kan aanvullend een PCR-analyse voor serotype 3 (BTV3) worden aangevraagd.
Pakket beddingmateriaal
Zelfs wanneer alles met het blote oog proper lijkt, moet je verder kijken, want in de omgeving van de koe kunnen (onzichtbare) ziekteverwekkers schuilen die mastitis veroorzaken. Zo kan het gebruikte beddingmateriaal een broedplaats zijn voor bacteriën die mastitis veroorzaken. Om na te gaan of het gebruikte beddingmateriaal van goede kwaliteit is, lanceerde DGZ Labo het pakket beddingmateriaal om het beddingmateriaal van jouw dieren objectief te beoordelen.