Nieuws
Filteren op
Diersoort
Thema
Bescherm je vee: check veevoeder op mycotoxines dankzij nieuwe analyse van DGZ Labo
In veevoeder kunnen schadelijke mycotoxines aanwezig zijn die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij vee. Vanaf vrijdag 22 november 2024 kan je bij DGZ Labo terecht om het veevoeder te laten analyseren op de aanwezigheid van mycotoxines. Hierdoor kan je, indien nodig, het voeder aanpassen. Ontdek meer over deze nieuwe analyse in dit nieuwsitem.
Start nu jouw bioveiligheidsaudit: alle enquêtes zijn operationeel!
Dankzij de bioveiligheidsaudit kun je de bioveiligheidsrisico’s op jouw bedrijf in kaart brengen. We zijn blij aan te kondigen dat de enquêtes voor vermeerderingsbedrijven, leghennen met vrije uitloop en vleeskippen met vrije uitloop vanaf nu ook operationeel zijn!
November 2024: Een update van de IBR-situatie in Vlaanderen
Een belangrijke mijlpaal in het kader van het IBR-bestrijdingsprogramma werd zeer goed nageleefd: 52 bedrijven hebben de afgelopen 12 maanden hun dragers versneld afgevoerd, zoals gepland tegen uiterlijk 31 oktober. De sector wil nu dat alle resterende besmette bedrijven de volgende noodzakelijke stappen zetten. Het is dan ook cruciaal dat in deze stalperiode elke veehouder en bij uitbreiding de hele rundveesector alert blijven voor het virus. De handel en afmestbedrijven vormen immers nog steeds een mogelijke besmettingsbron, zeker bij een gebrekkige bioveiligheid.
Vertel ons jouw ervaring met enterokokken!
Enterokokken vormen een veelvoorkomend probleem op braadkuikenbedrijven, en leidt tot economische schade en een verhoogd antibioticagebruik. Om beter te begrijpen welke stappen pluimveehouders, hun dierenartsen en andere erfbetreders nemen om enterokokken te bestrijden, nodigen we hen uit om onze korte vragenlijst in te vullen. Jouw inzichten zijn waardevol, ook als je geen uitbraken hebt op je bedrijf.
Samen tegen antibioticaresistentie: DGZ strijdt mee!
De internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica (18-24 november) onderstreept het belang van gezamenlijke preventie van antibioticaresistentie. Resistentie vormt immers een bedreiging voor mens, dier, plant en milieu. Daarom is sectoroverschrijdende samenwerking volgens het “One Health”-principe cruciaal om de doeltreffendheid van deze essentiële geneesmiddelen te kunnen behouden. Met talloze acties draagt DGZ bij aan deze belangrijke strijd tegen antibioticaresistentie.
Schrijf je in voor het webinar: De impact van blauwtong in Vlaanderen: resultaten van de DGZ-enquête
In september hebben we een enquête verstuurd naar ongeveer 30.000 Vlaamse houders van rundvee, schapen, geiten en kameelachtigen om beter inzicht te krijgen in de aanwezigheid en gevolgen van blauwtongvirus serotype 3. Nu de antwoorden geanalyseerd zijn, willen we onze bevindingen graat met je delen tijdens een webinar op vrijdagmiddag 22 november. Mis dit webinar niet en schrijf je vandaag nog in!
Nieuw bij DGZ: voordelig pakket voor snelle detectie van EHDV en blauwtong
Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHDV) en blauwtong (BTV) vormen een voortdurende bedreiging voor de Belgische veestapel en zorgen voor aanzienlijke economische schade. Door de vergelijkbare symptomen is het stellen van een juiste diagnose vaak lastig. Om veehouders en dierenartsen te ondersteunen bij een snelle en nauwkeurige diagnose, lanceert DGZ een detectiepakket waarmee beide ziekten kunnen worden opgespoord aan een extra voordelig tarief. Wil je meer weten over dit detectiepakket? Lees dan snel verder.