In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Breng het volledige spectrum van infecties in kaart dankzij PathoSense

Als je als dierenarts ziekteverwekkende pathogenen wil opsporen bij dieren, moet je al een vermoeden hebben van de ziekteverwekker vooraleer je een PCR-test aanvraagt. Bovendien is de kans groot dat er meer dan één ziektekiem een rol speelt. Dankzij PathoSense identificeer je met slechts één monster alle virussen en bacteriën identificeren die aanwezig zijn in het dier op het moment van bemonstering. Zo hoeft de dierenarts op voorhand geen keuze te maken. Een win-win voor het zieke dier, de dierenarts en de veehouder.

Help mee in de strijd tegen blauwtong: deel jouw ervaring met BTV3!

Blauwtong serotype 3 (BTV3) vormt een grote zorg binnen de veehouderij. Om meer inzicht te krijgen in de huidige situatie, hebben bijna 30.000 veehouders een vragenlijst ontvangen. Jouw ervaringen met BTV3 zijn dan ook van onschatbare waarde. Vul de vragenlijst in en help mee de strijd tegen BTV3 aan te gaan!

September 2024: Een update van de IBR-situatie in Vlaanderen

Vorige week werd tijdens een routine-tankmelkonderzoek in de provincie Oost-Vlaanderen (Buggenhout) een geval van het IBR-virus vastgesteld op een melkveebedrijf. Begin deze week werd in West-Vlaanderen, naar aanleiding van een verhoogd risico, een bedrijf verdacht van IBR. In dit nieuwsitem lees je meer over de huidige IBR-situatie in Vlaanderen.

Cryptosporidium parvum als oorzaak van neonatale kalverdiarree (NKD)

Neonatale kalverdiarree (NKD) is de belangrijkste doodsoorzaak bij kalveren jonger dan een maand en treft één op de vijf kalveren. NKD wordt veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers , die verschillen in transmissieroutes en manieren van overleven in de omgeving. Een oorzaakgerichte aanpak van NKD is dan ook cruciaal. In dit nieuwsitem gaan we dieper in op Cryptosporidium parvum, een oorzaak van deze ziekte.

DGZ en MCC zetten in op blauwtong

Eind 2023 kregen België en Nederland te maken met een nieuwe blauwtonguitbraak, waardoor beide landen hun blauwtongvrije status opnieuw kwijtraakten. Sindsdien blijft het aantal bevestigde broeihaarden toenemen. Dit toont de noodzaak aan van een snelle en effectieve detectie van de ziekte. MCC biedt vanaf vandaag een ELISA-onderzoek aan voor het opsporen van antistoffen tegen blauwtong via melk. DGZ introduceert daarnaast een specifieke PCR-test voor BTV3 in EDTA-bloed en organen. In dit nieuwsitem ontdek je meer over deze nieuwe analyses.

Kop van een wollig schaap

Algemene kwaliteitsnorm voor laboratoria die een antibiogram uitvoeren dat het gebruik van quinolones en cefalosporines van de derde en vierde generatie rechtvaardigt

Vanaf 1 september 2024 mogen dierenartsen alleen kritieke antibiotica voorschrijven, verschaffen of toedienen als een gevoeligheidstest (antibiogram) aantoont dat de te behandelen infectie wordt veroorzaakt door een bacteriestam die alleen gevoelig is voor het geteste kritieke antibioticum. Lees meer hierover in dit nieuwsitem.

1 tot 7 van de 581 resultaten